Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Να στείλει «στρατό σωτηρίας» σε μια γειτονική χώρα την ώρα που προσπαθεί να μειώσει τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ διεθνώς γιατί δεν αντέχει άλλα φέρετρα (βλέπε Αφγανιστάν) ή να απορρίψει το αίτημα ρισκάροντας την κλιμάκωση του χάους στην Αϊτή, και μαζί μια προσφυγική κρίση; Η Ουάσιγκτον κλίνει φανερά προς το δεύτερο.
Αρχικά ανακοίνωσε ότι θα στείλει στο Πορτ ο Πρενς κλιμάκια του FBI και του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να δουν πώς μπορούν να βοηθήσουν τους Αϊτινούς. Την πλάστιγγα οπωσδήποτε βαραίνει η απροθυμία του Πενταγώνου να εμπλακεί σε νέες περιπέτειες, μετά την αποκόλληση από το «βάλτο» του Αφγανιστάν.
Κάποιος μάλιστα το είπε έξω από τα δόντια στους «New York Times»: «Δεν υπάρχουν σχέδια παροχής στρατιωτικής βοήθειας (σ.σ.: στους Αϊτινούς) αυτή τη φορά». Τους δύο τελευταίους αιώνες η σχέση ΗΠΑ-Αϊτής είναι «προστάτη» και «προστατευόμενου», με την καλή και την κακή έννοια.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Το 1915 οι Αμερικανοί εισέβαλαν στην Αϊτή και της επέβαλαν στρατιωτική κατοχή ως το 1934, για να ελέγξουν την πολιτική κατάσταση, την οικονομία και την πλούσια αγροτική της παραγωγή.
Στην απόφαση του προέδρου Γούντροου Γουίλσον έπαιξε τεράστιο ρόλο η… γερμανική διείσδυση στη χώρα της Καραϊβικής. Γύρω στο 1910 μια ομάδα Γερμανών επιχειρηματιών και μια ολιγάριθμη γερμανική κοινότητα έφτασαν να ελέγχουν το 80% του εξωτερικού εμπορίου της Αϊτής και τις υποδομές της!
Πιο κοντά στις μέρες μας, ο ΟΗΕ εξουσιοδότησε δύο ειρηνευτικές αποστολές σταθεροποίησης στην Αϊτή (UNSMIH) υπό αμερικανική και βραζιλιάνικη ηγεσία, ύστερα από πραξικοπήματα και πολιτικές ταραχές το 1994 και το 2004. Η δεύτερη τερματίστηκε το 2017 και αντικαταστάθηκε από ένα μικρό κλιμάκιο διεθνών παρατηρητών, που αυτή τη στιγμή είναι ανίκανο να κάνει οτιδήποτε.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr