Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ακολουθούν Ισπανία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Ελλάδα και Μάλτα, δηλαδή κατά κύριο λόγο οι χώρες της Μεσογείου, όπου παρατηρείται και αυξημένη κινητικότητα τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, βλέποντας την έκρηξη του κρουσμάτων στα 10.000 ημερησίως, που αποτελούν τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους, επέβαλλε εκ νέου περιορισμούς στη λειτουργία των μπαρ, των εστιατορίων και των νυκτερινών κέντρων.
Ο ίδιος μάλιστα ζήτησε συγγνώμη για τη γρήγορη άρση των περιοριστικών μέτρων τονίζοντας ότι δεν υπολόγισε τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Δέλτα».
Η κυβέρνηση της Μάλτας από την πλευρά της αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο στους τουρίστες που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι προκειμένου να περιορίσει τη διασπορά που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στο νησί παρά τον υψηλό ρυθμό του εμβολιαστικού προγράμματος.
Η Κομισιόν αντέδρασε στην απόφαση της Βαλέτας και ο εκπρόσωπός της ανησυχεί για το εάν οι περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία «θα μπορούσαν να δημιουργήσουν διακρίσεις σε βάρος εκείνων που δεν έχουν εμβολιασθεί πλήρως». Μάλιστα οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει εξηγήσεις από τη Μάλτα εγκαλώντας την ουσιαστικά για ένα μέτρο που έλαβε προκειμένου να προστατεύσει τη δημόσια υγεία.
Στην Πορτογαλία αποφασίσθηκαν τοπικά lockdowns προκειμένου να περιορισθεί η διασπορά του ιού λόγω της νέας μετάλλαξης, στην Καταλονία όπου η αύξηση των κρουσμάτων σημείωσε εκθετική αύξηση έκλεισε η νυχτερινή διασκέδαση, όταν στη Γαλλία επετράπη η λειτουργία των νυκτερινών κέντρων για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020.
Εάν σε αυτά προσθέσουμε τις απίστευτες εικόνες συνωστισμού που είδαμε κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού Euro όχι μόνο στην Αγγλία, αλλά στις περισσότερες χώρες όπου διεξήχθησαν αγώνες, τότε διαπιστώνουμε την έλλειψη κοινής πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Μένει ώσπου να φύγει…
Κάθε χώρα αυτοσχεδιάζει ανάλογα με τη συγκυρία χωρίς να υπάρχει ενιαίο μέτωπο, αν και τελικώς το πρόβλημα είναι κοινό. Οι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκτιμούν ότι τα γήπεδα του Euro και οι συναθροίσεις γύρω από αυτά θα λειτουργήσουν ως υπερμεταδότες για όλη την Ευρώπη, ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται για το «πείραμα» των μηδενικών περιορισμών από τις 19 Ιουλίου και οι Βρετανοί τουρίστες θα ταξιδέψουν στους θερινούς τουριστικούς προορισμούς.
Στη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης παρέστη και η Αμερικανίδα υπουργός και πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.
Ηταν η πρώτη παρουσία εκπροσώπου των ΗΠΑ σε Eurogroup από το 2011, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Γκάιτνερ είχε καταφθάσει στις Βρυξέλλες με βασικό σκοπό να αποθαρρύνει τα σχέδια ορισμένων υπουργών της ευρωζώνης για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Αυτή τη φορά η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ έστειλε μήνυμα για την ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών γύρω από την πανδημία, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει μία κοινή ρότα για την ανάκαμψη των οικονομιών. Η έκκληση της Τζάνετ Γέλεν για κοινή δράση δύσκολα θα γίνει πράξη.
Η Ευρώπη από το ξέσπασμα του κορονοϊού μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις διάφορες φάσεις της πανδημίας με αποτέλεσμα να χάνει έδαφος σε σύγκριση με ΗΠΑ και Κίνα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο λογαριασμός της ευρωπαϊκής ασυνεννοησίας θα φτάσει κάποια στιγμή στους φορολογούμενους.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr