Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας, παραδίδοντας την έκθεση της Νομισματικής Πολιτικής, εκτίμησε ότι η ανάκαμψη θα είναι δυναμική στο δεύτερο εξάμηνο ενώ η σημείωσε ότι διεύρυνση του εμβολιαστικού προγράμματος δημιουργεί θετικές προσδοκίες για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Ο ίδιος θεωρεί εφικτό να εισέλθει η ελληνική οικονομία σε έναν «ενάρετο κύκλο» με ετήσιο αναπτυξιακό ρυθμό 3,5% για τα επόμενα 10 χρόνια, αξιοποιώντας την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης που θα κινητοποιήσει κεφάλαια 75 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο δεν λείπουν οι κίνδυνοι, που επισημαίνονται σε ειδικό κεφάλαιο της έκθεσης. Οι αναλυτές της ΤτΕ αναφέρουν ότι η εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορονοϊού αποτελεί πηγή αβεβαιότητας και τυχόν επιδείνωση της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποτονική τουριστική περίοδο και να καθυστερήσει την επιστροφή στην κανονικότητα.
Επιπλέον, η άρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτωχεύσεις ορισμένων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε κλάδους που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και σε επιδείνωση της αγοράς εργασίας.
Ενας επιπλέον κίνδυνος πηγάζει από μια ενδεχόμενη καθυστέρηση στην απορρόφηση των πόρων του ευρωπαϊκού μέσου ανάκαμψης. Από την άλλη πλευρά, η ταχύτερη υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η πλήρης απορρόφηση και αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αύξηση των επενδύσεων και ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη. Παράλληλα, είναι πιθανό τα νοικοκυριά να αυξήσουν την κατανάλωσή τους σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό του αναμενομένου, αξιοποιώντας τις αποταμιεύσεις που έχουν συσσωρεύσει για λόγους πρόνοιας και εξαιτίας της αναγκαστικής αναβολής καταναλωτικών δαπανών ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ οι καταναλωτικές δαπάνες που αναβλήθηκαν ή περιορίστηκαν λόγω της πανδημίας αντιστοιχούν στο 48% των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών. Συνεπώς, βραχυπρόθεσμα, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ταχύτερης της προβλεπόμενης οικονομικής ανάπτυξης.
Η γενική εικόνα είναι καλή για την οικονομία, όμως ορθώς το οικονομικό επιτελείο παραμένει συντηρητικό στις προβλέψεις του, καθώς η πανδημία κρύβει ακόμη επικίνδυνες στροφές όπως φαίνεται από τη μετάλλαξη «Δέλτα», που αλλάζει τα δεδομένα για τον ευρωπαϊκό τουρισμό.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα, θα το ανακοινώσει ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, εντός του μήνα και πρόκειται για το μεγαλύτερο φιλοπεριβαλλοντικό πακέτο έργων των τελευταίων ετών.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να επενδύσει στην αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου με έργα ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και η επιλογή αυτή συμβαδίζει με την ανάγκη να στραφεί η χώρα σε «πράσινες επενδύσεις» που δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Ο σιδηρόδρομος επί χρόνια είχε εγκαταλειφθεί ενώ πολλά έργα έμεναν στα χαρτιά ή «κολλούσαν» στη διαδρομή, με αποτέλεσμα εμπορευματικές ή επιβατικές μεταφορές να γίνονται με ρυπογόνα και ακριβότερα μέσα. Τώρα φαίνεται ότι η πολιτική έχει αλλάξει. Το υπουργείο Υποδομών πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή το μεγαλύτερο σχέδιο σιδηροδρομικών έργων που έχει εφαρμοστεί στη χώρα, όπως επεσήμανε πρόσφατα ο κ. Καραμανλής.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν συνδέσεις με λιμάνια, όπως το Λαύριο και η Ραφήνα, ώστε η χώρα να αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο εμπορευματικών μεταφορών και ταυτόχρονα να υπάρχει ένα σύγχρονο σύστημα σιδηροδρομικών συνδέσεων από Πάτρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και βόρεια σύνορα Μακεδονίας και Θράκης.
Στο υπουργείο γίνεται καλή δουλειά και ο γενικός γραμματέας, Γιώργος Καραγιάννης, έχει φέρει εις πέρας δύσκολες περιπτώσεις ξεμπλοκάροντας σιδηροδρομικά έργα, αλλά και τα «κουβάρια» των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr