Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε στη διάρκεια της Συνόδου ότι «κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα καλωσορίζουν ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο Sputnik-V κατά της Covid-19, παρόλο που δεν έχει εγκριθεί από τη ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν είναι σαφές εάν λειτουργεί ενάντια στην πιο επικίνδυνη παραλλαγή “Δέλτα” του ιού. Αυτοί οι επισκέπτες μπορούν στη συνέχεια να μετακινούνται ελεύθερα εντός της ζώνης Σένγκεν της Ε.Ε.».
Η επίθεση της Μέρκελ είναι μάλλον υποκριτική και υπαγορεύεται από τις εσωτερικές πολιτικές συνθήκες. Θυμίζουμε ότι η Γερμανία, που τώρα αμφισβητεί την αξιοπιστία του Sputnik, από τον περασμένο Απρίλιο βρισκόταν σε διαπραγμάτευση για τη μαζική αγορά του ρωσικού εμβολίου επειδή, όπως είχε πει ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, τα προαπαιτούμενα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων είχαν εγκριθεί. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις του Βορρά να θέλουν να περιορίσουν τον εξερχόμενο τουρισμό, καλώντας τους πολίτες να κάνουν διακοπές εντός των τειχών. Για αυτό πιέζουν προς πάσα κατεύθυνση, επιχειρώντας να σταματήσουν τις μετακινήσεις ακόμη και για όσους έχουν εμβολιασθεί με εμβόλια τρίτων χωρών.
Η Ελλάδα, όπως και οι άλλες μεσογειακές χώρες, προσβλέπει στην αύξηση του φετινού τουρισμού ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαίρως είχε θέσει την πρόταση για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, που έγινε πράξη. Η Ευρώπη έχει αποτύχει πλήρως στην «κοινή διαχείριση» της πανδημίας, η μετάλλαξη «Δέλτα» γεννά κινδύνους, αλλά κυρίως για τους μη εμβολιασθέντες. Η λύση είναι να ενταθούν οι εμβολιασμοί, όχι να περιοριστούν συνολικά οι μετακινήσεις ακόμη και για όσους έχουν αποκτήσει πλήρη ανοσία.
Η κυβέρνηση μπορεί και πάλι να «εκπλήξει» την Ευρώπη χαράσσοντας τη δική της γραμμή, όπως έκανε και στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Να δημιουργήσει κίνητρα για τους εμβολιασθέντες στο εσωτερικό προκειμένου να μεγαλώσει εγκαίρως το τείχος ανοσίας, να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα ξένων επισκεπτών με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή με αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου και να ακολουθήσει μία πολιτική αυστηρών ελέγχων στα βόρεια σύνορα, καθώς τα Βαλκάνια βρίσκονται πίσω στο μέτωπο των εμβολιασμών. Η μετάλλαξη «Δέλτα» δημιουργεί νέα αρνητικά δεδομένα για τον τουρισμό, όμως το πρόβλημα μπορεί να περιοριστεί εάν οι Ελληνες εμβολιασθούν σε υψηλά ποσοστά και οι ξένοι επισκέπτες έχουν περάσει από τους απαραίτητους ελέγχους ή διαθέτουν πιστοποιητικό.
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ο εκσυγχρονισμός της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης αποτελεί βασικό άξονα στο νομοσχέδιο που πρόκειται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Ηδη προβλέπεται η συγχώνευση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών ώστε να λειτουργούν σε Αθήνα και Κρήτη ενώ μειώνονται τα προγράμματα ιερατικών σπουδών από τέσσερα σε δύο.
Επιπλέον αναβαθμίζονται οι κληρικοί, καθώς δημιουργείται ειδική μεταδευτεροβάθμια δομή εκπαίδευσης (ΔΙΜ) με διετές πρόγραμμα κατάρτισης και πρακτικής άσκησης. Μπαίνει τέλος στο φαινόμενο μισθοδότησης αποφοίτων Δημοτικού ή Γυμνασίου-Λυκείου και απαραίτητη προϋπόθεση για να μισθοδοτηθεί νεοδιοριζόμενος κληρικός θα είναι η κατοχή είτε του διπλώματος ΔΙΜ είτε πτυχίου ΑΕΙ.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr