Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η πληρότητα στους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς άγγιξε το 100% και οι επαγγελματίες του κλάδου είδαν με ικανοποίηση τη διάθεση του κόσμου να επιστρέψει στην κανονικότητα των διακοπών.
Το μεγάλο στοίχημα είναι το πώς θα κινηθεί ο τουρισμός στο καυτό δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου. Υπάρχει αισιοδοξία για αυξημένες κρατήσεις σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο δεν λείπουν οι αβεβαιότητες. Η Βρετανία κρατά κλειστά τα σύνορά της μέχρι τις 19 Ιουλίου, αν και γίνονται κάποιες διαβουλεύσεις προκειμένου να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Η Γερμανία έχει τοποθετήσει στο «πράσινο» την Ελλάδα και αυτό είναι πολύ σημαντικό για αρκετές τουριστικές περιοχές της χώρας, η κίνηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ιδιαίτερα αυξημένη ενώ και η Γαλλία φαίνεται ότι σύντομα θα άρει τους περιορισμούς των μετακινήσεων.
Το πρόβλημα, ωστόσο, προέρχεται από τη μετάλλαξη «Δέλτα», που οδήγησε σε μίνι lockdown τη Λισαβόνα, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας. Στη Βρετανία η μετάλλαξη αυτή έχει κυριαρχήσει, όπως προκύπτει από την ανάλυση των κρουσμάτων, και απειλεί με νέο κύμα της πανδημίας, ιδίως μεταξύ των ανεμβολίαστων.
Ο παράγοντας αυτός θα κρίνει την πορεία του τουρισμού και κατ’ επέκταση της οικονομίας. Στην Ελλάδα η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση, ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει πέσει αισθητά ενώ οι λιγοστές εισαγωγές σε νοσοκομεία δείχνουν ότι η αποκλιμάκωση θα συνεχισθεί σε όλους τους σκληρούς δείκτες του ΕΣΥ.
Η θετική αυτή εξέλιξη πρέπει να διαφυλαχθεί ώστε να μην επιστρέψει ο ιός στην αιχμή του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο. Τα κριτήρια εισόδου τουριστών στη χώρα πρέπει να παραμείνουν αυστηρά (πιστοποιητικό εμβολιασμού ή μοριακό τεστ 72 ώρες πριν από την άφιξη) ενώ χρειάζεται προσοχή στα βόρεια σύνορά μας, καθώς τα Βαλκάνια έχουν μείνει πίσω στο θέμα των εμβολιασμών.
Στην Ελλάδα πάνω από το 50% του ενήλικου πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση ενώ πάνω από το 35% είναι πλήρως εμβολιασμένο, παρέχοντας μία πρώτη ασπίδα προστασίας. Οι ειδικοί κρίνουν ότι λόγω της νέας μετάλλαξης το τείχος ανοσίας πρέπει να σχηματισθεί με τη συμμετοχή άνω του 70% του πληθυσμού, επομένως ο στρατηγικός προσανατολισμός της κυβέρνησης για συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμών με την ίδια ένταση και τους επόμενους μήνες δεν αλλάζει.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Το καλοκαίρι θα είναι καλύτερο, όμως κρύβει κινδύνους, που θα πρέπει να περιορίσουμε με αυστηρούς ελέγχους στα σημεία εισόδου και περισσότερους εμβολιασμούς.
ΠΡΟΔΡΟΜΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΙΣΧΥΡΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι η οικονομία μπαίνει σε φάση ισχυρής ανάπτυξης. Ο κύκλος εργασιών για τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου τον Απρίλιο αυξήθηκε κατά 50% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και κατά 18,7% σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο.
Σημειώνεται ότι δεν υπήρχαν εμπορικές δραστηριότητες που να παρουσίασαν μείωση στον κύκλο εργασιών τον Απρίλιο του 2021 σε σχέση με το 2020. Αντίστοιχη η εικόνα και στη βιομηχανία. Ο τζίρος αυξήθηκε κατά 52,5% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση και κατά 0,6% σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Ακόμη και στην εστίαση φάνηκαν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης.
Συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, η Στατιστική Αρχή κατέγραψε κύκλο εργασιών τον Απρίλιο 2021 ύψους 60.041.386 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 87,5% σε σχέση με τον Απρίλιο 2020.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr