Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Μέσα σε λίγες ώρες είχαμε τρεις θετικές εξελίξεις για την οικονομία. Η πρώτη αφορά την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, που έγινε μάλιστα σε πανηγυρικούς τόνους από την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Αθήνα. Η χώρα μας είναι από τις πρώτες της Ε.Ε. που θα μπορέσει να αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, κεφάλαια έως και 6 δισεκατομμυρίων ευρώ θα εισρεύσουν στην οικονομία μέχρι τον Σεπτέμβριο, από τον συνολικό «κουμπαρά» των 31 δισεκατομμυρίων (από επιχορηγήσεις και δάνεια) που έχουμε ήδη εξασφαλίσει.
Τα κονδύλια αυτά θα διοχετευθούν για την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης, τον εκσυγχρονισμό υποδομών και τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, ενώ θα κινητοποιήσουν επενδυτικούς πόρους από ιδιωτικές επιχειρήσεις πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη για την οικονομία.
Η δεύτερη είδηση ήρθε από το Eurogroup, καθώς εγκρίνεται η αποδέσμευση δόσης 748 εκατομμυρίων ευρώ και κλείνει θετικά η δέκατη αξιολόγηση της μεταμνημονιακής περιόδου. Οι θεσμοί θεωρούν ότι η Ελλάδα προχωρά καίριες μεταρρυθμίσεις, όπως ο Πτωχευτικός Κώδικας και η μείωση των κόκκινων δανείων.
Ταυτόχρονα, μία εμβληματική επένδυση, όπως η ανάπλαση του Ελληνικού, που επί χρόνια δοκιμαζόταν μεταξύ πολιτικής απροθυμίας και κρατικής γραφειοκρατίας, ξεκινά τις επόμενες ημέρες, καθώς εκδόθηκε και η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που άναψε το πράσινο φως για την υλοποίηση των έργων. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, η εταιρία έχει ήδη σχεδιάσει τα έργα της πρώτης πενταετίας στο χώρο του πρώην αεροδρομίου.
Οι επενδυτικές δαπάνες της πρώτης φάσης θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ, από τα οποία 466 εκατομμύρια αφορούν τις δόσεις του τιμήματος προς το ΤΑΙΠΕΔ (300 εκατομμύρια κατά την υπογραφή της τελικής σύμβασης και 166 εκατ. ευρώ ύστερα από δύο χρόνια). Η έναρξη των εργασιών του μεγαλύτερου έργου ανάπλασης στην Ευρώπη σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας στον επενδυτικό χάρτη, καθώς τέτοιου μεγέθους κινήσεις κινούν το ενδιαφέρον ξένων ομίλων.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Η Ελλάδα επιχειρεί το μεγάλο restart ύστερα από μακρά περίοδο ύφεσης ή αναπτυξιακής καχεξίας. Η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δείχνει διατεθειμένος να αναλωθεί σε άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις ή σε επιλογές του παρελθόντος σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των πόρων.
Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα διοχετευθούν για να δυναμώσει η εξωστρέφεια της χώρας, που αποτελεί το συστατικό στοιχείο της ανάπτυξης, και θα συνδεθούν με ίδια κεφάλαια που θα πρέπει να συνεισφέρουν οι ιδιώτες ώστε οι επενδυτικές προτάσεις να είναι ρεαλιστικές και αποτελεσματικές.
Εάν δεν υπάρξει κάποιο σοβαρό απρόοπτο στο μέτωπο της πανδημίας, δυστυχώς δεν πρέπει να αποκλείουμε το ενδεχόμενο λόγω των μεταλλάξεων, η χώρα μας φέτος θα καταγράψει ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης και θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του 2020.
Ευθύνη της κυβέρνησης είναι να κατανείμει δίκαια τα οφέλη και να ενισχύσει, μέσω των μειωμένων φόρων τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά και να ενισχύσει την παραγωγική βάση της χώρας, που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα σημάδια είναι θετικά, πρέπει να τα επιβεβαιωθούν όπως και να αντιμετωπισθούν οι δυσκολίες που θα προκύψουν κατά το μετασχηματισμό της οικονομίας.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr