Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η δημοσκόπηση της Opinion Poll επιβεβαίωσε τις μετρήσεις των προηγούμενων ερευνών. Οσο η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, η αισιοδοξία των πολιτών για την επόμενη ημέρα ενισχύεται. Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση πιστώνεται τη διαχείριση της πανδημίας, αν και καταλογίζονται λάθη, ενώ η αντιπολίτευση και δη η αξιωματική πληρώνει τον ακραίο λόγο και την καταστροφολογία.
Κανείς δεν πιστεύει ότι ζούμε σε συνθήκες «κοινοβουλευτικής χούντας», πλην ίσως των φανατικών συριζαίων που βρίσκονται γύρω από τον Τσίπρα, ούτε η Ακρόπολη κινδυνεύει από τον Dior, όπως δεν κινδύνευσε το 2018 όταν στον Ιερό Βράχο αλλά και στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο γυρίσθηκαν σκηνές για ταινία του BBC.
Αυτό που πρέπει να ανησυχεί τον κ. Τσίπρα δεν είναι μόνο ότι στην καταλληλότητα βρίσκεται τρίτος, πίσω από τον Μητσοτάκη και τον «κανέναν», αλλά και οι αρνητικές γνώμες για το πρόσωπό του. Σύμφωνα με την έρευνα της Opinion Poll, o Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με το 58,8% των πολιτών να έχει θετική άποψη έναντι 40,3% που τάσσεται αρνητικά.
Αντίστοιχα, για τον κ. Τσίπρα θετικές γνώμες έχει μόνο το 28,8%, ενώ οι αρνητικές ξεπερνούν το 70%. Τα ποσοστά δημοφιλίας του κ. Τσίπρα είναι χαμηλότερα κατά 3% από την εκλογική επίδοση του 2019, ενώ η υψηλή αρνητική γνώμη, που σύμφωνα με τους αναλυτές είναι «συνειδητοποιημένη» επιλογή σε σχέση με τη θετική, που μπορεί να παραπέμπει και σε συμπάθεια, οφείλεται στο μοντέλο της «σκληρής» αντιπολίτευσης που έχει επιλέξει η Κουμουνδούρου. Το «αντι-Τσίπρα» μέτωπο που σχηματίζεται μπορεί να είναι ισχυρότερο και από εκείνο του «αντι-ΣΥΡΙΖΑ», που είχε αποτυπωθεί σε όλες τις κάλπες του 2019.
Η κυβέρνηση έχει μία ευκαιρία μπροστά της. Να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία για να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, η έλλειψη πολιτικού αντιπάλου δεν πρέπει να γίνει άλλοθι για αδράνεια.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Το 53% των πολιτών, που είναι το υψηλότερο ποσοστό εντός 2021, θεωρεί ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 47%.
Συνολικά θετική άποψη για το κυβερνητικό έργο δηλώνει το 49% από 42% που ήταν τον Μάρτιο, με το 51% να έχει αντίθετη άποψη. Και όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε στη μέση της τετραετίας και η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειρισθεί την πανδημία, το μεταναστευτικό πρόβλημα, την ύφεση στην οικονομία και την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Στην πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. λαμβάνει 37,3% έναντι 36,2% τον Απρίλιο, αυξάνοντας τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε ένα μήνα από 16% σε 17,4%. Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 19,9% από 20,2% τον Απρίλιο, το ΚΙΝ.ΑΛ. 6,9% (6,2%), το Κ.Κ.Ε 5,3% (4,6%), η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,2% (4%) και το ΜέΡΑ25 3,1% ( 2,7%).
Η αξιωματική αντιπολίτευση ας διαβάσει τις μετρήσεις, δεν είναι «fake», η μείωση της απήχησής της στο εκλογικό σώμα οφείλεται στην αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσει εναλλακτική πρόταση και την ακατανόητη επιλογή της ηγεσίας να συνταχθεί πίσω από κάθε «αφιονισμένο», που βλέπει χούντες και ονειρεύεται αναβίωση των «αγανακτισμένων».
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr