Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
Πρόπερσι ήταν η χρονιά – ρεκόρ με 34 εκατομμύρια τουρίστες. Μακάρι, λοιπόν, να πάνε καλά τα πράγματα σε υγειονομικό επίπεδο, ώστε να κινηθεί ξανά το πλέον ζωτικό κομμάτι της πραγματικής οικονομίας. Εννοείται πως αυτό θα δώσει ώθηση στο ΑΕΠ, για να αρχίσουμε να καλύπτουμε τη χασούρα της πανδημίας.
ΚΑΝΟΝΙΚΑ, όμως, θα έπρεπε να συζητάμε το πού θα κινείται ο τουρισμός το 2030. Να τεθούν οι στόχοι και να δούμε πώς μπορούν να επιτευχθούν.
ΑΝ ρίξουμε μια ματιά, θα δούμε ότι μόνο η πόλη της Βαρκελώνης προ κορονοϊού προσείλκυε σχεδόν 30 εκατομμύρια τουρίστες. Σχεδόν όσους ολόκληρη η Ελλάδα. Οι αριθμοί είναι εξίσου εντυπωσιακοί και για άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
ΔΕΝ ξέρω αν η Ελλάδα θα έπρεπε να βάλει στόχο τα 50 ή τα 80 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως. Είναι βέβαιο όμως ότι υπάρχουν οι δυνατότητες να πάμε πολύ πιο ψηλά. Αρκεί να το προσπαθήσουμε.
ΕΙΝΑΙ λογικό ότι ο θερινός τουρισμός μπορεί να αυξηθεί κι άλλο, αν δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική χώρα. Αλλά δεν αρκεί αυτό.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Η χώρα πρέπει να ποντάρει στον τουρισμό των 12 μηνών. Οχι, βέβαια, για να έρθουν να κάνουν σκι οι Ευρωπαίοι. Υπάρχουν, όμως, πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν εδώ όλο το χρόνο.
Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στον θεματικό τουρισμό. Ιατρικός, ιαματικός, συνεδριακός, θρησκευτικός, περιπατητικός, καταδυτικός τουρισμός και ό,τι άλλο υπάρχει και μπορούμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές. Αλλά χρειάζεται σχέδιο και σοβαρότητα. Γιατί, π.χ., οι περισσότερες ιαματικές πηγές έως τώρα δεν είναι πιστοποιημένες και οι υποδομές γύρω τους είναι σχεδόν ανύπαρκτες.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με τον θεματικό τουρισμό, πρέπει να ποντάρουμε στην Αθήνα. Δεν υπάρχει άλλη πρωτεύουσα χώρας με παραλιακό μέτωπο δεκάδων χιλιομέτρων, το οποίο βέβαια και αυτό είναι επίσης αναξιοποίητο. Αλλά τι συζητάμε; Εδώ έχουμε χάσει είκοσι χρόνια να σφαζόμαστε για το αν και πώς πρέπει να αξιοποιηθεί το Ελληνικό. Επιτέλους, πρέπει να τρέξει το πιο μεγάλο πρότζεκτ της χώρας, που θα αλλάξει όλο το Λεκανοπέδιο. Να τρέξουν αναπλάσεις στο κέντρο της πόλης, να γίνει το πάρκο Τατοΐου και πολλά ακόμα.
ΑΝ δεν αλλάξουμε φιλοσοφία, θα μείνουμε ικανοποιημένοι με τα 34 εκατομμύρια τουριστών που ήρθαν το 2019 δεν πρόκειται να πάμε παραπάνω. Και είναι κρίμα, γιατί μπορούμε. Αρκεί, βέβαια, να αλλάξουμε και νοοτροπία. Να μην χρειάζονται 20 χρόνια για να μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό…
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr