Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Θα ζητήσει το λόγο ο Αλέξης από τον πρωθυπουργό γιατί εφέτος στα πανεπιστήμια θα είναι λιγότεροι οι εισακτέοι, ίσως και κατά 20.000; Τον ενδιέφερε ποτέ η ποιότητα στην εκπαίδευση; Τον ενδιέφερε όταν, επί των ημερών του, εισάγονταν στα πανεπιστήμια υποψήφιοι με μέσο όρο 6; Τον απασχόλησε αν αυτός με το 6 θα ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις του γνωστικού αντικειμένου; Αν θα έπαιρνε πτυχίο και τι πλήρωνε η οικογένειά του;
Σκέφτηκε, μήπως, να μετρήσει αν υπάρχει χώρος, σε συγκεκριμένους τομείς, λόγω υπερπροσφοράς στην αγορά εργασίας; Αν είχε κάποια πολιτική Παιδείας θα ενδυνάμωνε σχολές που προσφέρουν υψηλό επαγγελματικό πρόγραμμα σπουδών, άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας και όχι νέα ΑΕΙ. Αλλά τον βολεύει η ύπαρξη ενός… πτυχιακού προλεταριάτου, εκείνη η πολυπόθητη κοινωνική αναστάτωση, στην οποία ορκίζονται όλοι οι ΣΥΡΙΖΑίοι. Επί ΣΥΡΙΖΑ τα πανεπιστήμια επέστρεψαν στη δεκαετία του ’80. Μπάχαλο, απειλές και τρομοκρατία. Ως εδώ ήταν.
Δεν θυμάμαι από πότε, κάθε Σεπτέμβρη που έβγαιναν τα αποτελέσματα ζούσαμε την κωμωδία της βαθμολογίας. Εισάγονταν σε ΑΕΙ υποψήφιοι που στις γραπτές εξετάσεις είχαν βαθμολογηθεί με 6, 7, 8! Πιο πάτος… στη θάλασσα. Τη σχεδόν πενταετία ΣΥΡΙΖΑ ζήσαμε την αποθέωση της ήσσονος προσπάθειας και την πυρά την αριστείας.
Ασχετο ότι Ελληνες διαπρέπουν στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα λόγω φιλότιμου, σκληρής δουλειάς, δημιουργικής φαντασίας και προσήλωσης στο γνωστικό αντικείμενο στο οποίο συνεχίζουν τις μεταπτυχιακές σπουδές τους. Σημειώνω ότι ευρωπαϊκά πανεπιστήμια εκτός του όποιου «κόφτη» – όπως η ελάχιστη βάση εισαγωγής- ανακοινώνουν και αριθμό εισακτέων, συνδέοντας συγκεκριμένες πανεπιστημιακές σπουδές με την αγορά.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Η θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που μεταβάλλεται από χρόνο σε χρόνο, σύμφωνα με τον μέσο όρο των επιδόσεων στις γραπτές εξετάσεις των υποψηφίων στο επιστημονικό πεδίο που επιλέγουν, ήταν απολύτως αναγκαία. Οι υποψήφιοι φέτος πρέπει να προετοιμαστούν καλύτερα, να διαβάσουν περισσότερο. Η μείωση 30% στην ύλη, λόγω πανδημίας, είναι μια διευκόλυνση χωρίς να ξεχνούν ότι και στη λιγότερη ύλη υπάρχουν δύσκολα θέματα.
Ωστόσο, θεωρώ απολύτως αναγκαία και την ενίσχυση των δημόσιων επαγγελματικών σχολών σε υποδομή, σε προγράμματα, σε ποιότητα. Παιδιά που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πάνε στο πανεπιστήμιο να επιλέγουν επαγγελματικές σχολές με εξειδίκευση. Το έχουν ανάγκη η οικονομία, η βιομηχανία, οι επιχειρήσεις. Ο Τσίπρας θα καταγγείλει στη Βουλή ότι ο Μητσοτάκης στέλνει τους αποφοίτους στα ιδιωτικά κολέγια.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να μην επαναληφθούν τα «επιτεύγματα» προηγούμενων κυβερνήσεων, που για να μη φαίνεται ότι υπάρχει ανεργία στους νέους, τους πάρκαραν στα πανεπιστήμια. Ηταν λύση; Ηταν τραγωδία. Ε! Αυτή την τραγωδία θα υπερασπιστεί ο Τσίπρας στη Βουλή, στην επίκαιρη ερώτηση που υπέβαλε στον πρωθυπουργό. Είπαμε είναι πιο παλιός και από το παλαιότατο! Σχεδόν μουσειακός, θα έλεγα.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr