Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Αυτή είναι η απαίτηση των πολιτών που βλέπουν το τελευταίο διάστημα να συσσωρεύονται περιστατικά βαριάς εγκληματικότητας. Από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ και τη φονική ενέδρα σε βάρος επιχειρηματία στη Ζάκυνθο και από τις εκτελέσεις συμβολαίων θανάτου ανθρώπων της νύχτας παλαιότερα μέχρι τις οικογενειακές τραγωδίες δημιουργείται ένα σκηνικό που προκαλεί ανησυχία στους πολίτες.
Μία από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης ήταν η πρόσληψη 1.500 αστυνομικών για την ενίσχυση των μονάδων δράσης και τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας για τους πολίτες. Πριν από λίγους μήνες αποφασίσθηκε η σύσταση νέου σώματος για τη φύλαξη των πανεπιστημίων με προσλήψεις 1.000 ακόμη αστυνομικών.
Επιπλέον υπήρξε αυστηροποίηση ποινών σε σχέση με τον περιβόητο νόμο Παρασκευόπουλου, της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ, που είχε οδηγήσει σε μαζικές αποφυλακίσεις κρατουμένων που είχαν καταδικασθεί ακόμη και για βαριά εγκλήματα. Κατά συνέπεια ήταν βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας, που έχει κλονισθεί το τελευταίο διάστημα από την αλυσίδα των εγκλημάτων. Σωστή είναι η εξαγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, ότι για ειδεχθή εγκλήματα θα προταθεί στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Νέου Ποινικού Κώδικα η έκτιση ποινής στα τουλάχιστον 4/5 της επιβληθείσας ποινής – από τα 2/5 που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι εάν νομοθετηθεί η αλλαγή αυτή τα 4/5 σε ποινή ισόβιας κάθειρξης θα αντιστοιχούν σε 20 χρόνια κάθειρξης.
Η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας κινείται μεθοδικά για τη διαλεύκανση της αποτρόπαιας δολοφονίας της 20χρονης μητέρας στα Γλυκά Νερά και οφείλει να φτάσει γρήγορα στην εξιχνίαση του εγκλήματος. Ταυτόχρονα όμως η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει εάν χρειάζονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τέτοιου είδους κακουργήματα ώστε να μην υπάρχει το αίσθημα της «απολύτου επιείκειας» που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια, με χαμηλές ποινές και αποφυλακίσεις-εξπρές.
Το πρωτεύον είναι να συλληφθούν οι δράστες των στυγερών εγκλημάτων των τελευταίων μηνών και να τιμωρηθούν με βάση τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και με ποινές που θα έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα. Ειδάλλως η ατιμωρησία διογκώνει το έγκλημα.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Ομως, πρέπει να κινητοποιηθούν και οι αρχές ασφαλείας, προσωπικό διαθέτουν όπως και μέσα. Eάν απαιτείται η εγκατάσταση καμερών σε δημόσιους δρόμους με υλικό που θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά ύστερα από εισαγγελική παραγγελία με σκοπό τη διερεύνηση κακουργηματικών πράξεων πρέπει να γίνει χωρίς άλλη καθυστέρηση.
Το γεγονός ότι υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 11 το βράδυ θα έπρεπε να είχε οδηγήσει στην κλιμάκωση των ελέγχων τις μεταμεσονύκτιες ώρες και στην αύξηση των περιπολιών σε περιοχές όπου παρατηρείται αυξημένη εγκληματικότητα.
Οι απαιτήσεις των πολιτών είναι υψηλές, η ασφάλεια είναι συστατικό στοιχείο δημοκρατίας, όπως και η τιμωρία των ενόχων αποτρόπαιων εγκλημάτων. Η Ελλάδα είναι ένα ευνομούμενο κράτος και η ΕΛ.ΑΣ. έχει αποδείξει ότι μπορεί να προχωρά στη διαλεύκανση εγκλημάτων. Πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες για να έχουμε αποτελέσματα το ταχύτερο δυνατόν.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr