Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Ο χρηματοπιστωτικός τομέας, αν και είναι από τους πρώτους κλάδους που ψηφιοποιήθηκαν και εξ αντικειμένου είναι πιο κοντά στην τεχνολογική πρόοδο από ότι π.χ. οι δικαστικές υπηρεσίες, εντούτοις δεν συμβαίνει το ίδιο και στις καθημερινές συναλλαγές που προσφέρει στους πολίτες.
Διότι, όπως έχουμε πει πολλές φορές, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας δεν σημαίνει ψηφιοποίηση των πολύπλοκων διαδικασιών, αλλά κατάργηση των άχρηστων δικαιολογητικών και απλοποίηση των απαραιτήτων.
Ενα -πρόσφατο- παράδειγμα επίσκεψης σε τράπεζα που σίγουρα όλοι έχουμε ζήσει το αποδεικνύει. Για την ενεργοποίηση/άνοιγμα ενός λογαριασμού, η μακροσκελής λίστα με τα δικαιολογητικά για έναν μισθωτό περιλαμβάνει: Εκκαθαριστικό, δελτίο ταυτότητας, λογαριασμό σταθερού/κινητού τηλεφώνου και συγκεκριμένα την τρίτη σελίδα του λογαριασμού που αναφέρει το ονοματεπώνυμο, πρόσφατη απόδειξη μισθοδοσίας (ακόμα και αν η μισθοδοσία γίνεται μέσω της ίδιας τράπεζας), λογαριασμό ΔΕΗ/ΕΥΔΑΠ.
Τα δικαιολογητικά αλλάζουν (σπουδαστικό πάσο, κάρτα ανεργίας, ΦΠΑ τριμήνων, ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων) αλλά δεν μειώνονται αν πρόκειται για συνταξιούχο, άνεργο, σπουδαστή ή ελεύθερο επαγγελματία.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Εννοείται, δε, πως όλα αυτά τα δικαιολογητικά ζητούνται σε έντυπη μορφή, που σημαίνει ότι πρέπει να βρεις και να εκτυπώσεις λογαριασμούς που τους πληρώνεις ψηφιακά, όπως το e-bill της ΔΕΗ για να γλιτώσεις το χαρτί! Εννοείται επίσης πως η κατάθεσή τους γίνεται με φυσική παρουσία κατόπιν ραντεβού. Η τουλάχιστον έτσι γινόταν μέχρι τώρα.
Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας «Συστηθείτε – KYC (Know Your Customer)» από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δίνει την ευκαιρία στους πολίτες που το επιθυμούν, καθώς δεν είναι υποχρεωτική, να γλιτώσουν χρόνο που σημαίνει χρήμα (για το κανονικό χρήμα παραμένουν αρμόδιες οι τράπεζες).
Αρκεί κάποιος να έχει ΑΦΜ και κωδικούς TAXISnet και να δώσει την απαραίτητη συγκατάθεση στο τραπεζικό ίδρυμα και παύει αυτόματα η υποχρέωσή του να συλλέγει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, να βγάζει φωτοτυπίες, να τα υποβάλλει αυτοπροσώπως και εντύπως.
Αλλά θα πείτε, οι πατέντες; Εντάξει, αλλά για την καθημερινότητα του πολίτη προέχουν οι εμβολιασμοί που γίνονται εδώ και τώρα και μάλιστα με άριστη οργάνωση. Οπως ακριβώς προέχει μια απλή και αξιοπρεπής καθημερινότητα στις συναλλαγές με το Δημόσιο και τις τράπεζες. Αυτές είναι οι μικρές επαναστάσεις που κάνουν τη μεγάλη διαφορά.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr