Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το επιχείρημα αυτό έχει την ίδια ισχύ με τους ισχυρισμούς του Γιώργου Κατρούγκαλου το καλοκαίρι του 2016 για το ψαλίδι στις συντάξεις. Οταν οι δημοσιογράφοι ρωτούσαν πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις, ο κ. Κατρούγκαλος έλεγε ότι «εμείς στο υπουργείο Εργασίας δεν κόβουμε τίποτε, ο Τσακαλώτος αυξάνει τις κρατήσεις και έτσι βλέπουν οι συνταξιούχοι μικρότερες αποδοχές».
Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση κόπτεται για τους συνταξιούχους. Ομως η νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 6.000 ευρώ και μάλιστα από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα αυξήσει τις κρατήσεις στους μισθωτούς και συνταξιούχους των 500 ευρώ και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: μικρότερες αποδοχές μέσω υψηλότερης φορολόγησης.
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να κοροϊδεύει τους πολίτες. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός δεσμευόταν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει πρόσθετα μέτρα ούτε για ένα ευρώ και μόνο με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου η αύξηση των κρατήσεων ξεπερνά τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ!
Το αστείο είναι ότι ακόμη και οι περικοπές στις προσωρινές διαφορές θα ενταχθούν ως μέτρο «μπαλαντέρ» στο δημοσιονομικό κόφτη, που θα ενεργοποιείται εάν δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% από το 2019 και τουλάχιστον για μία πενταετία.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Είναι απορίας άξιον ωστόσο το πώς βρίσκουν το κουράγιο στο Μαξίμου να λένε τόσο μεγάλα ψέματα που αποκαλύπτονται σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό τιμωρείται σκληρά ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Δεν παίρνει απλώς σκληρά μέτρα λιτότητας, αλλά τα διαψεύδει μέχρι και την παραμονή της κατάθεσής τους στη Βουλή εξοργίζοντας τους φορολογούμενους.
Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θυσιάζει τα χαμηλά εισοδήματα για να συντηρήσει το κομματικό κράτος που διαρκώς διευρύνεται σε βάρος του παραγωγικού ιστού.
ΤΡΕΙΣ ΤΟ ΛΑΔΙ, ΤΡΕΙΣ ΤΟ ΞΙΔΙ,ΠΟΤΕ ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ;
Στην κυβέρνηση για να κλείσουν την αξιολόγηση πρέπει να μάθουν πρώτα να μετρούν ή, καλύτερα, να δώσουν απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα: «Τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι, πόσο το λαδόξιδο;».
Δεν εξηγείται διαφορετικά ο τρόπος με τον οποίο Μαξίμου και Τσακαλώτος αλληλοαναιρούνται σχετικά με το πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεται η συμφωνία με τους δανειστές. Το θέμα ξεκίνησε από το διεθνές πρακτορείο Bloomberg που αποκάλυψε τη Δευτέρα ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέστειλε επιστολή προς τους δανειστές αναφέροντας ότι το 1/3 των προαπαιτούμενων έχει ολοκληρωθεί, το άλλο 1/3 βρίσκεται σε τελική φάση και το υπόλοιπο 1/3 αφορά θέματα τα οποία, εάν συμφωνηθούν με τους θεσμούς, μπορούν να εφαρμοσθούν μέσα σε λίγες ημέρες.
Στο θέμα παρενέβη το Μαξίμου, όπου με non paper επιχείρησε να διαψεύσει το δημοσίευμα, αναφέροντας ότι «το 33% με 35% των συμφωνηθέντων έχει υλοποιηθεί, ενώ ένα 40% βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησής του. Το αν διαφωνεί το Bloomberg ως προς τα ποσοστά δεν αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα, καθώς η υλοποίηση αυτών των συμφωνηθέντων είναι «θέμα ολίγων ημερών».
Παρενέβη ο «άφωνος» προχθές στη Βουλή Ευκλείδης Τσακαλώτος, που έδωσε τη δική του εκδοχή επιβεβαιώνοντας το Bloomberg: «Πάνω από το 1/3 της συμφωνίας είναι απολύτως ολοκληρωμένο, ένα δεύτερο 1/3, ίσως λίγο παραπάνω, είναι απόλυτα συμφωνημένο με τους θεσμούς και είμαστε στη διαδικασία υλοποίησης με νόμους, υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους κ.λπ. Το τελευταίο κομμάτι είναι σε πολιτική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και είναι λογικό να μην έχει συμφωνηθεί, πόσω μάλλον να έχει νομοθετηθεί». Το μόνο σίγουρο είναι ότι Μαξίμου και Τσακαλώτος δεν διάγουν και την καλύτερη περίοδο των σχέσεών τους…