Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Πρόκειται για μια αξιόλογη πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας να ενταχθεί στο εκπαιδευτικό περιβάλλον η υποχρεωτική συζήτηση για ζητήματα που καίνε τους έφηβους και τις οικογένειές τους.
Οι εξαρτήσεις από τα ναρκωτικά ή το Διαδίκτυο, οι σχέσεις ανάμεσα στα φύλα, η ενημέρωση για την ομοφοβία και τις έμφυλες ταυτότητες, η ισότητα, η διατροφή και οι διαταραχές της είναι μερικά από τα θέματα που πρέπει να ανοίξουν και να συζητηθούν με σοβαρότητα στα σχολεία. Από εκπαιδευτικούς, με τη συνδρομή γονέων και τη συμμετοχή των ίδιων των μαθητών. Γιατί τόση αντίδραση; Μήπως θα έπρεπε τα παιδιά να αναζητούν απαντήσεις στο facebook για το τι ακριβώς είναι η νευρική ανορεξία ή πώς μπορούν να αντιδράσουν όταν κάποιος τους επιτίθεται για τη διαφορετικότητά τους; Ή μήπως η ελληνική οικογένεια πιστεύει πως έχει λύσει τα θέματα αυτά;
Αντιπολίτευση… υπονομευτική…
Αυτό που είναι ακόμα πιο δυσάρεστο είναι πως δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής υποστήριξη του εγχειρήματος από τους συνδικαλιστικούς φορείς του χώρου, ενώ η ΟΛΜΕ στηρίζει γενικώς, αντιδρά ειδικώς, επειδή δεν έχει προηγηθεί επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Παράλληλα, υπάρχουν πλείστες άλλες ανακοινώσεις και καταγγελτικές παρεμβάσεις για όλα τα υπόλοιπα. Από τα μισθολογικά και τις προσλήψεις μέχρι το ωρολόγιο πρόγραμμα. Ομως, για τη διαπαιδαγώγηση των νέων δεν φτάνει μόνο η «Αντιγόνη», όπως για τη θωράκισή τους από ένα σκληρό κόσμο δεν φθάνει μόνο το Πυθαγόρειο Θεώρημα. Αναμενόμενη, λοιπόν, η ανακοίνωση των φιλολόγων για το τι ακριβώς θα γίνει με τη διδασκαλία των Αρχαίων στη Β’ Λυκείου, αλλά ελλιπής. Πρώτον, γιατί τίποτα ακόμα δεν έχει αποφασιστεί. Και δεύτερον, γιατί θα έπρεπε να συνοδεύεται από ένα «μπράβο» για τη Θεματική Εβδομάδα.
ΥΓ.: Ο Καστοριάδης σημείωνε για την «Αντιγόνη» πως ένα από τα πολιτικά διδάγματα του έργου βρισκόταν στο λόγο του Αίμωνα, ο οποίος, απευθυνόμενος στον πατέρα του Κρέοντα, του επισήμαινε ότι πρέπει ο καθένας να ακούει την άποψη του άλλου. Κανείς δεν έχει ποτέ δίκιο μόνος του (φρονεῖν μόνος, στ. 707). «Ακόμη αν έχει κάποιος δίκιο, αν ακούει μόνο το δίκιο του, έχει άδικο. Για αυτό μιλά η Αντιγόνη και όχι για την υπεροχή του θείου νόμου απέναντι στον ανθρώπινο. Φυσικά, ο πείσμων Κρέων δεν ακούει την προειδοποίηση», σημείωνε. Οπως δηλαδή και οι σύγχρονοι πείσμονες, -πολιτικοί, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι- που εξακολουθούν να μην ακούν τις κραυγές αγωνίας των παιδιών.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου