Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Ούτε καν στον πρόεδρο των ΗΠΑ. Η ανώτατη πηγή εξουσίας στη Νότια Κορέα βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία της Samsung. Ενός επιχειρηματικού κράτους εν κράτει και ταυτόχρονα του δυνατότερου από τους οικογενειακoύς ομίλους-φέουδα (chaebol τους λένε συνθηματικά οι Κορεάτες) που κάνουν κουμάντο στη χώρα της Απω Ανατολής.
Τον Οκτώβριο, ο πατριάρχης της Samsung, Λι Κουν-Χι, μας άφησε χρόνους και οι συγγενείς του χρειάστηκαν έξι μήνες για να διευθετήσουν τα του φόρου κληρονομιάς με το Δημόσιο. Παραδόξως, η καπιταλιστική-φιλοεπιχειρηματική Νότια Κορέα διαθέτει τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή κληρονομιάς του κόσμου, 50-60%, που θα ζήλευε και η Σουηδία. Επειδή η διαμάχη των επιγόνων αμαύρωσε το προφίλ της εταιρίας και ο βασικός κληρονόμος και πρωτότοκος γιος, Λι Τζάε-Γιονγκ, μπήκε τον Ιανουάριο στη φυλακή για λαθροχειρίες, η οικογένεια Samsung αποφάσισε να βάλει στην άκρη τις διαφορές και να φορέσει το φωτοστέφανο του εθνικού ευεργέτη.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Οι κληρονόμοι δήλωσαν πρόθυμοι να πληρώσουν όλους τους φόρους που τους αναλογούν (πάνω από 11 δισ. δολάρια σε σύνολο περιουσίας 21 δισ. δολαρίων) τόσο σε μετρητά, αλλά κυρίως σε είδος. Μέρος των φόρων θα καταβληθεί με δωρεά στα μουσεία της Ν. Κορέας 23.000 έργων τέχνης, που περιλαμβάνουν πίνακες τεράστιας αξίας του Νταλί, του Μονέ, του Πικάσο και Κορεατών καλλιτεχνών.
Το κυρίως πακέτο όμως προβλέπει ενίσχυση των δημόσιων υποδομών Υγείας, με δωρεές σε ινστιτούτα και ερευνητικά κέντρα για τον καρκίνο, τα εμβόλια του Covid κ.λπ., μέσα σε ένα διάστημα 5 χρόνων. «Είναι καθήκον μας να πληρώσουμε στο ακέραιο έναν από τους υψηλότερους φόρους κληρονομιάς που επιβλήθηκαν παγκοσμίως, για την καλυτέρευση της κοινωνίας», ανακοίνωσε περήφανη η φαμίλια.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr