Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Ενίοτε, είχαν και έχουν πρόβλημα συνεννόησης και από ελληνικά στα ελληνικά, αφού μιλούν μεταξύ τους διαφορετικές γλώσσες, ανάλογα με την ομάδα όπου ανήκουν και την «ομπρέλα» που κρατούν. Λίγο από όλα αυτά έπαθε η Θεοδώρα Τζάκρη με τη συνέντευξή της στον «Εθνικό Κήρυκα». Ενιωσε ελεύθερη να πει αυτά που νόμιζε ότι ήθελαν να ακούσουν οι αναγνώστες της Ομογένειας, αλλά, όταν τα νέα έφτασαν στην πατρίδα, η κατάσταση ζόρισε. Και όσο και αν επιμένει πως ο Μάκης Βορίδης δεν διάβασε ολόκληρη τη συνέντευξη, η αλήθεια είναι ότι όλοι αναγκαστήκαμε να τη διαβάσουμε.
Η ΚΥΡΙΑ ΤΖΑΚΡΗ είπε ξεκάθαρα, και χωρίς κανένα πιστόλι στον κρόταφο να της εκβιάζει την ψήφο, πως «όχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι άδικοι. Υποτιμητικοί. Δεν έχω λόγια να τους χαρακτηρίσω». Υστερα από αυτό, ο υπουργός Εσωτερικών έκανε το αυτονόητο και με μια πράξη υψηλής πολιτικής τέχνης κατέθεσε τροπολογία, η οποία ενσωματώνει τη βούληση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά -οποία έκπληξις!- ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε γνώμη.
ΑΣ ΠΑΜΕ, ΛΟΙΠΟΝ, στην ουσία: Γιατί, άραγε, είναι αντιδημοκρατικό για ένα πολιτικό κόμμα να θέλει να προσελκύσει όσο πιο πολλές ψήφους μπορεί; Γιατί συνιστά αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος να προσμετρώνται ισότιμα όλες οι ψήφοι των πολιτών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους; Εξ όσων γνωρίζουμε, και δεν χρειάζεται να είμαστε συνταγματολόγοι για να το ξέρουμε, αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος που υπάρχει για να έχουμε δημοκρατικές εναλλαγές κυβερνήσεων.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
ΑΝΤΙΘΕΤΑ, αυτό που δεν είναι δημοκρατικό και πολιτικά θεμιτό, είναι αυτό που προσπαθεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Να προσαρμόσει την εκλογική συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στα μέτρα του, αλλοιώνοντας την υπόσταση των ψήφων τους, αφού στην ουσία ζητά να μην προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα. Να είναι δηλαδή κάτι σαν προφητεία του Παϊσίου: Θα ψηφίζετε, αλλά ψήφο δεν θα έχετε. Με απλά λόγια, η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ συνιστά άμεση παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, σύμφωνα με την οποία κάθε πολίτης έχει δικαίωμα μίας ψήφου και όλες είναι νομικά ισοδύναμες.
Η ΕΠΙΜΟΝΗ σε αυτήν την τακτική υποκρύπτει πως άλλος είναι ο πραγματικός φόβος του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς, συνεκτιμώντας προηγούμενα αποτελέσματα εκλογικών αναμετρήσεων όπως των ευρωεκλογών του 2019, πιστεύει ότι η ψήφος των κατοίκων του εξωτερικού δεν θα είναι θετική για την Κουμουνδούρου. Κάτι που είχε παραδεχθεί ο Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας για συμπαιγνία «με όλα τα “κατάλληλα θεσμικά μέτρα” προκειμένου να μην κυβερνήσει ξανά η προοδευτική παράταξη».
ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ όμως ότι α) καμία αλλαγή δεν επιχειρείται στους εκλογικούς καταλόγους, β) δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία έχουν αποκλειστικά και μόνο όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, γ) καμία νέα εγγραφή εκλογέα δεν μπορεί να γίνει με τον ισχύοντα νόμο και δ) καμία νέα εγγραφή δεν μπορεί να γίνει ούτε με το κατατεθέν νομοσχέδιο, το μόνο που απομένει είναι ένα: Τι θα ψηφίσουν οι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό. Ε, αυτό μόνο η κάλπη το ξέρει.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr