Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Οι οργανώσεις του ελληνικού και του αρμενικού λόμπι επικαλέστηκαν τις στρατιωτικές χρήσεις του τουρκικού δορυφόρου ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν στη δράση των τουρκικών drones σε Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Συρία, Βόρειο Ιράκ, Λιβύη, Αιγαίο, Εβρο και Κύπρο, όπως επίσης στη Νοτιοανατολική Τουρκία, κατά του κουρδικού πληθυσμού (παρέλειψαν, βέβαια, να θίξουν τις αποστολές των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Κριμαία, αφού αυτές δεν ενοχλούν τους Αμερικανούς…).
Δυστυχώς, ανάλογο αίτημα των αντιτουρκικών λόμπι τον Ιανουάριο έπεσε στο κενό. Τότε ο πρώτος τουρκικός δορυφόρος Turksat 5A τέθηκε κανονικά σε τροχιά από τη Space-X του Ελον Μασκ, «αυξάνοντας σημαντικά» τις στρατιωτικές τηλεπικοινωνιακές δυνατότητες της Τουρκίας, όπως δήλωσε στο Defence Here ο αναπληρωτής γενικός μάνατζερ της Turksat, Χασάν Χουσεΐν Ερτόκ.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Στην Αθήνα, αρκετοί ακόμη βαυκαλίζονται για το είδος των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, που αποδεικνύονται ανθεκτικές ακόμη και σε μια από τις χειρότερες περιόδους τους.
Η έναρξη τη Δευτέρα της δίκης της Halkbank στη Νέα Υόρκη θα μπορούσε να τινάξει την τουρκική οικονομία στον αέρα, αλλά μάλλον οι Αμερικανοί θα την αξιοποιήσουν για να συνετίσουν την Αγκυρα.
Αλλωστε, ο υπεύθυνος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή των κυρώσεων στην Τουρκία, στο πλαίσιο του νόμου CAATSA, απάντησε πολύ κυνικά στο αίτημα του ελληνοαρμενικού λόμπι: «Οι συγκεκριμένες κυρώσεις αφορούν αποκλειστικά τους S-400, τις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας και την αμερικανική πολιτική απέναντι στη Μόσχα. Σε καμία περίπτωση δεν αποβλέπουν στη μείωση των στρατιωτικών ικανοτήτων της Τουρκίας». Αυτά, για όσους επιμένουν στις αυταπάτες τους.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr