Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οι πολίτες έχουν αντίθετη άποψη από αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση της Metron Analysis, στην ερώτηση για το πώς θα πήγαιναν τα πράγματα εάν είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, το 49,2% απάντησε ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα, το 29,6% ότι θα ήταν περίπου τα ίδια ενώ μόνο το 15,3% δήλωσε ότι η κατάσταση θα ήταν καλύτερη. Δηλαδή ούτε καν το σύνολο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει ότι με Τσίπρα στο Μαξίμου η διαχείριση της πανδημίας θα ήταν καλύτερη.
Το ίδιο δείχνουν και οι αριθμοί. Η Ελλάδα, παρά τα λάθη και τις καθυστερήσεις, έχει καλύτερες επιδόσεις από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στον σκληρό δείκτη θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων. Η Ισπανία και η Ιταλία έχουν υπερδιπλάσιο αριθμό απωλειών, στην Κεντρική Ευρώπη η κατάσταση έχει ξεφύγει πλήρως ενώ ακόμη και η «πειθαρχημένη» Γερμανία βρίσκεται σε χειρότερη θέση από την ταπεινή Ελλάδα, που μόλις είχε βγει από δεκαετή κύκλο λιτότητας.
Στην πραγματικότητα ο κ. Τσίπρας ψάχνει να βρει αντιπολιτευτικές αιχμές με επίκεντρο τον κορονοϊό, όταν ο ίδιος έχει υποπέσει σε λάθη σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις του για ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημία. Για παράδειγμα στο θέμα των εμβολίων, τον Νοέμβριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι πουλούσε ελπίδες με εμβόλια που δεν υπήρχαν, όταν λίγες ημέρες μετά ξεκινούσαν οι μαζικές παραγωγές από τις φαρμακευτικές εταιρίες. Οταν ξεκίνησε η υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος με χαμηλούς ρυθμούς, λόγω του μικρού αριθμού δόσεων, ο ίδιος ξιφουλκούσε κατά του επιτελικού κράτους λέγοντας ότι δεν πρόκειται να πετύχουμε τον απαιτούμενο αριθμό εμβολιασμών και ότι θα πετύχουμε ανοσία το 2022. Διαψεύσθηκε και σε αυτό, σε καθημερινή βάση γίνονται πάνω από 56.000 εμβολιασμοί και ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω εάν υπάρξουν περισσότερες παραδόσεις δόσεων ενώ το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας εκθειάζεται από διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.
Ανακόλουθος εμφανίζεται ο κ. Τσίπρας και στο υγειονομικό σκέλος της πανδημίας. Τώρα ζητάει περισσότερες ΜΕΘ (όταν έχουν υπερδιπλασιασθεί μέσα σε ένα χρόνο) αλλά τον Ιανουάριο αναλάμβανε το ρίσκο των μαζικών συγκεντρώσεων πότε για το νομοσχέδιο της Παιδείας και πότε για την απόπειρα του Κουφοντίνα να παρακάμψει το Κράτος Δικαίου, κάτι που τελικώς δεν έγινε λόγω της επιμονής της κυβέρνησης να εφαρμοσθούν οι νόμοι για όλους, χωρίς εξαιρέσεις.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Ενας πολιτικός αρχηγός που δεν μπορεί να έχει ορθή κρίση σε κρίσιμα ζητήματα όπως οι εμβολιασμοί και δεν τήρησε υπεύθυνη στάση για το κοινωνικό σύνολο όταν η πανδημία έμπαινε σε φάση έξαρσης, δεν μπορεί να πείσει τώρα ότι θα τα πήγαινε καλύτερα εάν βρισκόταν στο Μαξίμου. Γι’ αυτό και η αντιπολιτευτική του ορμή εξαντλείται στην υπόθεση Φουρθιώτη και σε καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις όταν σήμερα ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Καλογρίτσα και την εμπλοκή του στενού του συνεργάτη Νίκου Παππά.
Επομένως η διαπίστωση του κ. Τσίπρα ότι «σε αυτή την κρίσιμη ώρα η χώρα δεν έχει κυβέρνηση» δεν ευσταθεί. Οι πολίτες σε συντριπτική πλειοψηφία εκτιμούν ότι «σε αυτή την κρίσιμη ώρα, η χώρα ευτυχώς δεν έχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δυστυχώς δεν έχει αξιόπιστη αντιπολίτευση».
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr