Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Ωστόσο, στις 4 Φεβρουαρίου 2004, που ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το facebook, δεν προνόησαν ότι με την πάροδο των ετών θα παρουσίαζε τεράστιες εγγενείς αδυναμίες, καθώς, ουσιαστικά, λειτουργεί χωρίς κώδικες δεοντολογίας.
Οπως έγραψαν οι «ΝΥΤ», είναι ένας γιγάντιος ψηφιακός μηχανισμός αύξησης κερδών από τη συλλογή διαφήμισης, αποτελώντας ταυτόχρονα χώρο άσκησης και κάλυψης παράνομων συναλλαγών, έκφρασης κοινωνικού μίσους και δολοφονίας χαρακτήρων, πράγμα που επιτρέπουν η ανωνυμία και η σχεδόν ανυπαρξία ελέγχου των χρηστών.
Αλλά ακόμη κι αν κάποιος παραβλέψει το κρυπτογραφημένο «κυβερνοέγκλημα» που προσφέρεται κατά τη χρήση του, πριν από λίγες μέρες μάθαμε ότι τα δεδομένα 617.000 ελληνικών λογαριασμών και 150.000 κυπριακών διέρρευσαν σε ποικίλες εταιρίες και προς ποικίλες χρήσεις: τηλέφωνα, ονόματα, τοποθεσίες, ηλικία, επάγγελμα, βιογραφικά, e-mails προσφέρονται προς πώληση, όπως λέει το Reuters, για ελάχιστα ευρώ.
Η πολυδιαφημιζόμενη ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών αποδείχθηκε με… τρύπες! Κάπου πήρε το μάτι μου ότι κάποιος από την εταιρία είπε πως «αυτό έγινε τον Αύγουστο 2019». Δηλαδή, να είμαστε ήσυχοι ότι η μαμούθ διαρροή των δεδομένων μας πήγε… σε καλά χέρια;
Το χειρότερο είναι τα fake news που διακινούνται και παίρνουν μορφή καταιγίδας είτε στο facebook είτε στο twitter. Θα έλεγα ότι είναι χειρότερα τα πράγματα στο twitter, το οποίο δημιούργησε ο Τζακ Ντόρσεϊ την 21η Μαΐου 2006 και ανέβηκε στο Ιντερνετ ένα μήνα μετά. Το 2015 είχε ήδη 305 εκατομμύρια χρήστες, ως ένας από τους δημοφιλέστερους ιστότοπους στο Διαδίκτυο.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Ηταν το «έξυπνο» μέσο που έπρεπε σε 140 χαρακτήρες να στείλεις το μήνυμά σου. Απαιτούσε κάποιες ικανότητες να εκφραστείς. Εγινε μέσο επικοινωνίας και των πολιτικών και των κυβερνήσεων όταν θέλουν με σύντομο και άμεσο τρόπο να δημοσιοποιήσουν ειδήσεις της τελευταίας στιγμής. Ο Τραμπ, φυσικά, το… δυσφήμησε.
Σήμερα, φυλλοροεί, πέρασε πλέον στη φάση «Κολοσσαίου». Κάθε μέρα γίνεται το «αμφιθέατρο εκτέλεσης» χαρακτήρων και «χύνεται αίμα». Οι «εκτελεστές» είναι ανώνυμοι -είτε και ρυθμίσεις bots- αλλά τα θύματα είναι επώνυμα. Τόση χολή, τόσος φθόνος και τόσο μίσος συγκεντρωμένο σε τόσες λίγες λέξεις; Αρρωστη κατάσταση.
Κορυφαίο παράδειγμα είναι ο οχετός και το μίσος που ξεχύθηκαν και διαβάσαμε στα social media αυτές τις μέρες για τη σύντομη περιπέτεια υγείας του Αδωνη Γεωργιάδη. Πού βρίσκεται όλη αυτή η αθλιότητα, πώς λέγονται όλα τα ψέματα, πώς εκστομίζονται οι ύβρεις από τους μονίμως αγανακτισμένους – στρατιώτες του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν είναι μυστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τον δικό του ψηφιακό στρατό στο Διαδίκτυο. Αλλά αν ο πρόεδρός του νομίζει ότι τα likes θα τον φέρουν πάλι στο Μαξίμου, ας του θυμίσει κάποιος ότι μόνον οι ψήφοι βγάζουν κυβερνήσεις…
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr