Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η οικονομία του ασιατικού γίγαντα αναμένεται να τρέξει φέτος με ρυθμό ανάπτυξης 8,1%, επιστρέφοντας στα προ πανδημίας επίπεδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που επί Τραμπ διαχειρίστηκαν οικτρά την πανδημία, με συνέπεια να μετρούν εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, στην οικονομία έχουν κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις προκειμένου να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας. Ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των εταιριών, αλλά και την απευθείας χορήγηση βοηθημάτων στα νοικοκυριά. Η αμερικανική οικονομία αναμένεται να τρέξει φέτος με ρυθμό κοντά στο 6%, καλύπτοντας μερικώς το χαμένος έδαφος του 2020.
Αντιθέτως, η Ευρώπη έχει πάει άσχημα τόσο στο υγειονομικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο. Στον σκληρό δείκτη θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με τις ΗΠΑ, ενώ στην οικονομία οι καθυστερήσεις στη λήψη και εφαρμογή αποφάσεων επιβραδύνουν την ανάπτυξη. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ σε Ευρώπη και ευρωζώνη, η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι μικρότερη φέτος λόγω της νέας αναζωπύρωσης του ιού και της παράτασης των lockdown σε αρκετές χώρες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ ο Μπάιντεν ανέλαβε καθήκοντα μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, έχει προλάβει να θέσει σε εφαρμογή προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και δημοσίων επενδύσεων αρκετών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, στην Ευρώπη η υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, που είχε αποφασιστεί πέρυσι το καλοκαίρι, ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί, εν αναμονή της απόφασης του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου ύστερα από προσφυγή φορέων που αντιδρούν στην ομογενοποίηση του ευρωπαϊκού χρέους.
Μεγάλη είναι η καθυστέρηση σε σύγκριση με ΗΠΑ και Βρετανία στο ζήτημα του εμβολιασμού, η Ευρώπη για άλλη μία φορά πλήρωσε την προσπάθεια εξεύρεσης ισορροπιών και όχι λύσεων.
Ολα αυτά δείχνουν τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, που ποντάρει στη θερινή περίοδο για να αναπληρώσει ένα μέρος των απωλειών του 2020. Οσο όμως η Ευρώπη καθυστερεί λόγω του νέου κύματος της πανδημίας που πλήττει Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, με αποτέλεσμα να μετατίθεται και η έναρξη των ταξιδιών για Ιούνιο ή και αργότερα, τόσο πιο δυσχερής είναι η προσπάθεια ανάκαμψης. Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα εισρεύσουν στη χώρα στην καλύτερη των περιπτώσεων στο τέλος του καλοκαιριού, αλλά η Ελλάδα χρειάζεται πολλαπλάσιες επενδύσεις για να ανακάμψει δυναμικά.
Συνολικά η Ευρώπη χάνει έδαφος στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, το οποίο κερδίζουν η Κίνα κατά κύριο λόγο και οι ΗΠΑ δευτερευόντως. Πρέπει να αλλάξουμε ρυθμούς, να κινηθούμε πιο γρήγορα στη λήψη αποφάσεων προτού η γραφειοκρατία των Βρυξελλών και η περιχαράκωση συμφερόντων του Βερολίνου προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
ΤΑ «ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΑ» ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Βολική η δημιουργία εχθρών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για το καθεστώς Ερντογάν. Οι συλλήψεις απόστρατων ναυάρχων που συνυπέγραψαν επιστολή καταγγέλλοντας την ισλαμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεως της Τουρκίας εξυπηρετούν τον πολιτικό σχεδιασμό του Ερντογάν, που κατήγγειλε «πραξικόπημα» σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομία της χώρας καταρρέει και η λαϊκή δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του στα προβλήματα της καθημερινότητας οξύνεται. Τα πραγματικά «πραξικοπήματα» κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεσμών τα έχει διαπράξει το σημερινό καθεστώς της Αγκυρας.
Εθεσε εκτός νόμου το Κουρδικό Κόμμα και διέταξε συλλήψεις βουλευτών, απεσύρθη από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών, ενώ απέλυσε τον κεντρικό τραπεζίτη επειδή δεν έκανε τα χατίρια του Τούρκου προέδρου για το ύψος των επιτοκίων. Ο Ερντογάν παίζει ξανά το χαρτί της απειλής πραξικοπήματος εις βάρος του, όμως τώρα οι συνθήκες στο εσωτερικό της χώρας τους είναι διαφορετικές από εκείνες του 2016.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr