Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης
Ως εκ τούτου, μοιάζει παράδοξο ότι οι μικρές αυτές ανάσες «ελευθερίας» δόθηκαν στους πολίτες και τον εμπορικό κόσμο σε ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι δεν έχουμε φθάσει ακόμα στην κορύφωση, η οποία μπορεί να υπάρξει ακόμα και σε έναν μήνα, και για τα νοσοκομεία να διαρκέσει πολύ περισσότερο – δυστυχώς, αυτές είναι οι εκτιμήσεις της πλειονότητας των επιδημιολόγων.
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση δεν μας είχε συνηθίσει σε οποιαδήποτε άρση περιοριστικών μέτρων χωρίς να το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αντιθέτως, είχαμε δει πως κάθε φορά που ο αριθμός των κρουσμάτων κατέγραφε αυξητικές τάσεις και τα λεγόμενα «σκληρά» επιδημιολογικά στοιχεία (νοσηλείες, διασωληνώσεις, θάνατοι) επιδεινώνονταν, πηγαίναμε σε κλιμακούμενη επιβολή όλο και πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Δεν είναι όμως το μόνο που δείχνει να έχει αλλάξει. Το γεγονός ότι προαναγγέλλονται μέτρα και καλείται η επιτροπή εμπειρογνωμόνων να εισηγηθεί επί αυτών, σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία όλοι αναγνωρίζουν ότι ο μήνας αυτός θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος, δημιουργεί την εντύπωση ότι η κυβέρνηση, που από την αρχή της πανδημίας ακολουθεί τις εισηγήσεις των ειδικών με θρησκευτική ευλάβεια, τώρα εμφανίζεται ότι είναι εκείνη που θέτει το πλαίσιο σχετικά με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν και να ζητά από τους ειδικούς την έγκρισή τους.
Τούτο δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι η κυβέρνηση απλώς υπακούει στις ομολογουμένως τεράστιες ανάγκες της αγοράς που έχει πληγεί και τη μεγάλη κόπωση της κοινωνίας, που άλλωστε αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, τα εξαγόμενα των οποίων δείχνουν καθαρά ότι ο κόσμος δεν συμφωνεί πλέον σε μεγάλο βαθμό με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Αντιθέτως, είναι βέβαιο ότι υπάρχει σχέδιο με μια νέα στρατηγική, η οποία βασίζεται σε ένα επαρκές οπλοστάσιο που δεν διαθέταμε πριν: Την ταχύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, την πρόσβαση όλων σε δωρεάν τεστ αυτοδιάγνωσης, αλλά και τη θωράκιση του συστήματος Υγείας με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα, που επιτρέπουν πια τη σταδιακή επάνοδο σε ενός είδους κανονικότητα. Προφανώς, όμως, μέχρι τότε χρειάζεται αυξημένη προσοχή, ατομική υπευθυνότητα και όχι εφησυχασμός. Αλλιώς, θα έχουμε υποτροπή και πισωγύρισμα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr