Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η κυβέρνηση έχει χρέος να τους ακούσει, όπως το έπραξε, να δει πώς μπορεί να μετριάσει τη χασούρα του εμπορίου και κυρίως να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ελήφθη η σχετική απόφαση.
Ωστόσο, η μεγάλη εικόνα δεν είναι οι απειλές που ακούστηκαν από εμπόρους στην Πολίχνη Θεσσαλονίκη ότι «θα ανοίξουμε τα καταστήματά μας ό,τι κι αν γίνει», αλλά ο υγειονομικός κίνδυνος που πλανάται συνολικά στη χώρα λόγω της εκρηκτικής αναζωπύρωσης του κορονοϊού.
Τα στοιχεία είναι δραματικά. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι πλήρεις σε όλη την Αττική ενώ οι τάσεις αύξησης των νοσηλειών στους τρεις νομούς, όπου απαγορεύθηκαν οι εμπορικές δραστηριότητες, είναι εκθετικές, καθημερινώς πολλαπλασιάζονται.
Οι μεταλλάξεις του ιού και η γενική χαλάρωση έχουν επιβαρύνει συνολικά το επιδημιολογικό φορτίο. Μόλις το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε κορονο-πάρτι σε χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με συμμετοχή 1.000 νέων, αρκετοί από τους οποίους δεν φορούσαν καν μάσκες.
Οι εστίες μόλυνσης σε όλη τη χώρα είναι διάσπαρτες, παντού ανακύπτει η ανάγκη για αυστηρότερα μέτρα, οι βαθυκόκκινες περιοχές πληθαίνουν. Η κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων το Σαββατοκύριακο ώστε να υπάρξει μια εκτόνωση της πίεσης της κοινωνίας και την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, που επί μήνες παρέμεναν κλειστά, όμως υπάρχουν ακόμη πολλές αβεβαιότητες τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαΐου, όταν θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Ωστόσο η σύγχυση στους πολίτες παραμένει, γιατί λείπει το κεντρικό μήνυμα που θα πρέπει να ακολουθήσουν αυτή την περίοδο. Πέρυσι τέτοια εποχή το «μένουμε σπίτι» ήταν σαφές, υπηρετήθηκε από όλους και λειτούργησε σε απόλυτο βαθμό. Αργότερα είχαμε το «μένουμε ασφαλείς», που σε κάποιο σημαντικό βαθμό πέτυχε τους σκοπούς του, ιδίως κατά την περίοδο του καλοκαιριού.
Το τελευταίο διάστημα όμως ακροβατούμε μεταξύ «ανοίγματος» δραστηριοτήτων και ασφυκτικής πίεσης στα νοσοκομεία. Χρειάζεται μία τελική ιεράρχηση των κινήσεων που πρέπει να γίνουν. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας προχθές στη Βουλή, κατέστησε σαφές ότι δεν θα διστάσει να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική και να ανακαλέσει μέτρα που εφαρμόζονται τώρα. Βλέπουμε ότι αρκετές χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, έχουν επιστρέψει σε συνθήκες αυστηρής καραντίνας ενώ η Μέρκελ εξετάζει την εφαρμογή ομοσπονδιακού lockdown λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων.
Η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει την τουριστική περίοδο και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν τις επόμενες εβδομάδες τηρηθούν τα μέτρα και υπάρξει αποκλιμάκωση της πίεσης στις μονάδες του ΕΣΥ. Εάν χαθεί το καλοκαίρι η ζημιά για την οικονομία θα είναι τεράστια και θα παρασύρει τα πάντα, από το εμπόριο και την κατανάλωση μέχρι την απασχόληση και τα εισοδήματα.
Η κόπωση των πολιτών δεν μπορεί να συγκριθεί με την κόπωση των γιατρών, αλλά και με το ψυχολογικό βάρος που κουβαλούν όσοι έχουν χάσει ανθρώπους λόγω της πανδημίας ή συγγενείς τους βρίσκονται στα νοσοκομεία.
Τώρα που διανύουμε τις τελευταίες δύσκολες εβδομάδες χρειάζεται ένα σαφές μήνυμα κοινωνικής συμμόρφωσης. Ειδάλλως οι εβδομάδες θα γίνουν δυσκολότερες και περισσότερες.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr