Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ δεν συνιστά πανάκεια για τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, ωστόσο τα κονδύλια, συνολικού ύψους 32 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα διοχετευθούν σε δράσεις εκσυγχρονισμού της αγοράς και του Δημοσίου, που εν μέσω κρίσης θα υπήρχαν δυσκολίες στη χρηματοδότησή τους.
Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ που πρέπει να καλύψουμε από την υπόλοιπη Ευρώπη έχει μεγαλώσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία του οικονομικού επιτελείου, σε όρους πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το 2007 η Ελλάδα υπολειπόταν του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωζώνης κατά 11,8% και 23,4% αντίστοιχα, αλλά το 2019 οι αποκλίσεις αυτές ξεπέρασαν το 36,6% και το 43,2%.
ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ εισοδημάτων, η θέση της χώρας επιδεινώθηκε και από τη 14η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. που κατείχε το 2007 βρέθηκε στη 18η το 2019.
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της περιόδου 2010-2019 το επενδυτικό χάσμα της Ελλάδας -μετρούμενο ως απόκλιση από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ- ήταν κατά μέσο όρο περίπου 9% του ΑΕΠ ετησίως ή 162 δισ. ευρώ αθροιστικά. Αυτό σημαίνει ότι αν η Ελλάδα εμφάνιζε τους ίδιους ρυθμούς επενδύσεων με την υπόλοιπη Ευρώπη, θα είχε επενδύσεις ίσες με το ΑΕΠ της χώρας.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ η σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη χρειάζεται ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο και, κυρίως, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ τη μελέτη της Τραπέζης της Ελλάδος, η υλοποίηση των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά 7% μέχρι το 2026 και θα δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας.
ΩΣΤΟΣΟ, ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ για τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες για την επιχειρηματικότητα. Απαιτείται τόνωση της μεταποίησης για τη δημιουργία μεγάλων ή μεσαίων βιομηχανικών μονάδων άμεσα συνδεδεμένων με τον αγροτικό τομέα και την ψηφιακή οικονομία. Εκτός από τον τουρισμό και την εστίαση χρειαζόμαστε ισχυρότερο παραγωγικό ιστό, ώστε να θωρακίσουμε την οικονομία από απρόβλεπτες καταστάσεις όπως αυτή που βιώσαμε με την πανδημία και ταυτόχρονα να αξιοποιήσουμε επιστημονικό δυναμικό αλλά και τον πρωτογενή τομέα, που εν μέσω κρίσης έδειξε στοιχεία αντοχής και εξωστρέφειας.
ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ στα επίπεδα του 2008 θα χρειαστούμε επενδύσεις άνω των 100 δισεκατομμυρίων τα επόμενα 6-7 χρόνια. Το Εθνικό Σχέδιο αποτελεί τη βάση για προώθηση μεταρρυθμίσεων στην πράσινη ενέργεια και την ψηφιακή μετάβαση. Δεν πρέπει να μείνουμε μόνο σε αυτό, όταν μάλιστα οι καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις αποτελούν τον κανόνα στην Ε.Ε., αλλά να συνδυάσουμε τα προγράμματα με μειώσεις φόρων και εισφορών που θα κάνουν ελκυστικότερες τις επενδύσεις και θα δημιουργούν εισοδήματα και θέσεις εργασίας.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr