Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ρεαλιστική προσέγγιση σε δύσκολο πρόβλημα

Αθηναϊκή μετάλλαξη: Αυτός ο μύθος - Τι λένε Μαγιορκίνης και Δημόπουλος

Newsroom eleftherostypos.gr

Ακούγεται υποθετικό σενάριο, αλλά δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα. Ο πρωθυπουργός με μήνυμά του τις επόμενες ημέρες ενημερώνει τους πολίτες ότι θα απαιτηθούν ορισμένες ακόμη εβδομάδες προκειμένου να περιορισθεί αισθητά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να υπάρξει οριστικό άνοιγμα της αγοράς.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ είναι μεγάλο, να προστατευθεί η δημόσια Υγεία και να μη χαθεί το τουριστικό καλοκαίρι, οι αιτίες για την έξαρση της πανδημίας πολλές. Η κοινωνική χαλάρωση, οι μεταλλάξεις που αυξάνουν τους δείκτες μετάδοσης, οι ανεπαρκείς υποδομές και οι εκατοντάδες συγκεντρώσεις υπέρ Κουφοντίνα που λειτούργησαν προσθετικά σε ένα ήδη βαρύ επιδημιολογικό φορτίο. Ας μην ξεχνάμε ότι πέρυσι τέτοιο καιρό υπήρξε υπερμετάδοση του ιού στην Ισπανία επειδή η κυβέρνηση Σάντσεθ-Podemos είχε επιτρέψει τις διαδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας.

ΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ο κ. Μητσοτάκης δεν θα αισθάνεται μόνος. Οι Αρχές της Γαλλίας έθεσαν σε καθεστώς αυστηρού lockdown το Παρίσι και άλλες 16 περιοχές της χώρας για τις επόμενες εβδομάδες, ενώ ο πρόεδρος Μακρόν, λόγω των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών, δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου για τη 200ή επέτειο από την έναρξη της Επανάστασης.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ, που βρίσκεται σε καραντίνα από τα μέσα Δεκεμβρίου, εξετάζει νέα αυστηρά μέτρα, λόγω της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων, που ξεπερνούν τις 17.000 ημερησίως, ενώ η Ιταλία έκλεισε ξανά τις εμπορικές πύλες της. Ιδια κατάσταση στην Κεντρική Ευρώπη, ο ιός καλπάζει και οι εμβολιασμοί, που είναι το βασικό όπλο, αργούν σε σχέση με ΗΠΑ και Βρετανία.

ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ η αγωνία της κυβέρνησης να δώσει ανάσες στο λιανικό εμπόριο και στα δημόσια έσοδα, όμως χρειάζεται ρεαλιστική προσέγγιση του προβλήματος. Η χώρα πλήρωσε την ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης, που οργάνωσε και συμμετείχε σε πορείες και λοιπές εκδηλώσεις, που βάσει των ειδικών λειτούργησαν ως εστίες υπερμετάδοσης, θα απαιτηθεί χρόνος για να αναπνεύσει το ΕΣΥ.

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ της οικονομίας σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί στον τουρισμό. Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη στα μέσα Μαΐου να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες της, ύστερα μάλιστα από την ευρωπαϊκή αποδοχή της πρότασης του πρωθυπουργού για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ο Μάρτιος έχει ήδη χαθεί, όπως εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο, ενώ ο Απρίλιος θα είναι ο μήνας της μετάβασης από το lockdown προς τη σχετική κανονικότητα. Εάν δεν αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι τώρα και δεν εφαρμοστούν πιστά τα μέτρα, η λύση στο πρόβλημα θα μετατίθεται χρονικά και αυτό θέτει σε κίνδυνο τη θερινή περίοδο.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ψυχραιμία, αύξηση των προληπτικών μέτρων, όπως είναι οι διαγνωστικοί έλεγχοι, και υπομονή για λίγες ακόμη εβδομάδες.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Οι επιτυχίες της «Μικρής Ελλάδας»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι συμμαχίες με τη Δύση και η στείρα άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο Καραμανλής και η απόγνωση του Τσίπρα

Kon

Οι ζυμώσεις στο ΚΙΝ.ΑΛ. αποκτούν ευρύτερο ενδιαφέρον

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Δεν χάνει ούτε μία στο εκατομμύριο»

Kon

Αξιολόγηση παντού

Kon

Η οργή της Άγκυρας, τα την ορθότητα της εξωτερικής μας πολιτικήςο καλύτερο σημάδι γι

Kon

Με πυξίδα το Κέντρο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μικρή δεν είναι η Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ μικραίνει