Υλικά – Εύκολο τσουρέκι
Για το προζύμι
75γρ. Νωπή μαγιά ή 3 φακελάκια ξηρή
250mlγάλα
150γρ. αλεύρι για τσουρέκι
1 κουταλάκι ζάχαρη
Για τη ζύμη
250mlχυμό πορτοκάλι
300γρ. ζάχαρη
5 αυγά
3γρ. μαστίχα
2κ.γ. μαχλέπι
Ξύσμα από δυο πορτοκάλια
1-1,2 κιλά αλεύρι για τσουρέκι
200γρ. Φυτίνη
Για την επάλειψη
1 αυγό
½ κουταλάκι ζάχαρη
Για το πασπάλισμα
Αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι
Διαδικασία
Αρχικά αφήνουμε όλα τα υλικά μας εκτός ψυγείου για 2-3 ώρες να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Για το προζύμι: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα ελάχιστα χλιαρό και προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα χυλό. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί και να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.
Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε, στη συνέχεια βάζουμε και τα αυγά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά μας, ξύσμα πορτοκαλιού, μαχλέπι και τη μαστίχα αφού πρώτα την έχουμε χτυπήσει στο γουδί με μια κουταλιά ζάχαρη.
Προσθέτουμε το προζύμι και σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο, ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη που κολλά ελάχιστα στα χέρια μας.
Λιώνουμε τη φυτίνη σε μια κατσαρόλα ή στο φούρνο μικροκυμάτων και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Ρίχνουμε πάνω στη ζύμη με τα χέρια μας τη λιωμένη φυτίνη και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να το απορροφήσει όλο. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε για 2-3 ώρες περίπου σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί.
Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη μας μεταφέρουμε σε μια ελαφριά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε με τα χέρια μας και διπλώνουμε από κάθε πλευρά εσωτερικά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για 5-6 φορές.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο κομμάτια. Κόβουμε το κάθε κομμάτι σε τρία μέρη και πλάθουμε σε κορδόνια. Φτιάχνουμε τα τσουρέκια μας σε πλεξούδα.
Μεταφέρουμε σε ταψί που έχουμε απλώσει αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε τα τσουρέκια για 30 λεπτά περίπου να φουσκώσουν. Αφού διπλασιαστούν ανακατεύουμε το αυγό με τη ζάχαρη και αλείφουμε, πασπαλίζουμε προαιρετικά με φιλέ αμύγδαλο ή σουσάμι.
Ο Πέτρος Συρίγος φουρνίζει κουραμπιέδες και έχει την καλύτερη συνταγή για τα Χριστούγεννα
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα για περίπου 30 λεπτά. Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε πετσέτα ή σε μια σχάρα για να κρυώσουν.
Αφού κρυώσουν πολύ καλά κλείνουμε με μεμβράνη για να τα διατηρήσουμε.
Ειδήσεις σήμερα
Tv Queen: Η επιστροφή Μαλέσκου, οι καθηγητές και το μεγάλο στοίχημα του OPEN
Αθηνά Οικονομάκου: Το πολυτελές σπίτι στα βόρεια που στέγαζε τον έρωτά της με τον Φίλιππο Μιχόπουλο
Τατιάνα Μπλάτνικ: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση με την πρώην πεθερά της, Άννα Μαρία, μετά τον χωρισμό
Τα διαζύγια της εγχώριας σόουμπιζ που άφησαν εποχή – Όσες φορές έσκασαν βόμβες
Μέμος Μπεγνής: «Θα υπερασπιζόμουν έναν άνθρωπο, ακόμα κι αν έτρωγα ξύλο» [βίντεο]