Η Μαδρίτη δεν θα επανατοποθετήσει ένα από τα τρία Patriot της στην Ουκρανία, αναφέρει το ισπανικό πρακτορείο El País, αντίθετα δεσμεύεται να στέλνει μόνο πυραύλους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υπάρχουσες εκδόσεις του συστήματος εδάφους-αέρος.
Αν και η επιπλέον δύναμη πυρός θα είναι ευπρόσδεκτη, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι είπε ότι η χώρα του υπολείπεται κατά πολύ να διαθέτει τουλάχιστον επτά υψηλής ποιότητας συστοιχίες συστημάτων αεράμυνας για την εκτόξευση πυραύλων που απαιτούνται για την προστασία των πόλεων και των κρίσιμων υποδομών από τις ρωσικές επιθέσεις.
Οι σύμμαχοι ήλπιζαν ότι η Ισπανία θα μπορούσε να είναι ένας από τους δωρητές, καθώς το Κίεβο προσπαθεί να αποκρούσει την πλήρους κλίμακας εισβολή του Ρώσου ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν.
Εν τω μεταξύ, η Αθήνα αρνείται επίσης να υποσχεθεί ένα σύστημα, δεδομένων των ανησυχιών της για την ασφάλειά της με την Τουρκία.
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει S-300 ή Patriot στην Ουκρανία», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με το Reuters.
Τις τελευταίες ημέρες, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι μπορεί να είναι δυνατή μια συμφωνία ανταλλαγής, μέσω της οποίας οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμφωνούσαν να αντικαταστήσουν είτε ένα σύστημα Patriot που εδρεύει στην Αθήνα είτε ένα αδρανές σύστημα S-300 της σοβιετικής εποχής που σταθμεύει στο νησί της Κρήτης, ώστε να μπορούν να μεταφερθούν στην Ουκρανία.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλα όσα είπε στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία ούτε S-300 ούτε Patriot. Μας ζητήθηκε και εξηγήσαμε γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε. Να το εξηγήσω και λίγο πιο αναλυτικά: η Ελλάδα έχει στηρίξει την Ουκρανία ποικιλοτρόπως, με αμυντικό υλικό. Έχουμε πει όμως από την πρώτη στιγμή ότι δεν μπορούμε να διαθέσουμε οπλικά συστήματα τα οποία είναι κρίσιμα για την αποτρεπτική μας δυνατότητα. Έχουμε πλεονάζον υλικό με το οποίο μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, το έχουμε κάνει και θεωρώ ότι είναι η σωστή επιλογή. Και, στον βαθμό που μπορούμε να βρίσκουμε τέτοιο υλικό, θα εξακολουθούμε να το κάνουμε. Τα συστήματα, όμως, αεράμυνας στα οποία αναφερθήκατε, είναι κρίσιμα συστήματα για την προστασία του ελληνικού εναέριου χώρου και δεν πρόκειται να παραχωρηθούν στην Ουκρανία».
Ειδήσεις σήμερα
Αποκάλυψη: Υπουργός έκλεψε άρωμα από τα duty free- Είπε ότι… μπερδεύτηκε