Οι πέντε νεκροί επέβαιναν σε μικρό σκάφος με 110 μετανάστες που ανατράπηκε ανοιχτά των γαλλικών ακτών, στο Βιμερέ του Καλαί, αλλά η τραγωδία δεν πτόησε τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.
«Το τραγικό γεγονός επιβεβαιώνει την ορθότητα της συμφωνίας μας με τη Ρουάντα (σ.σ. η οποία έπεσε στο τραπέζι επί πρωθυπουργίας Μπόρις Τζόνσον). Θέλουμε να αποτρέψουμε τους ανθρώπους από αυτή την επικίνδυνη θαλάσσια διαδρομή», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία προσπάθησαν τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια λαθροδιακινητών να φτάσουν στη Βρετανία διαμέσου της Μάγχης για να ξεφύγουν από φτώχεια και πολέμους, με αποτέλεσμα πολλοί να χάσουν τη ζωή τους.
Ο Σούνακ αποκάλυψε ότι οι πρώτες πτήσεις για το Κιγκάλι παράνομα εισελθόντων στη Βρετανία θα ξεκινήσουν σε 10-12 εβδομάδες. Σύμφωνα με την «Guardian» οι πρώτες απελάσεις 300 ατόμων θα γίνουν τον Ιούλιο, με τη Ρουάντα να λαμβάνει 1,8 εκατομμύρια λίρες για κάθε «κεφάλι».
Παρίσι: Ιδιοκτήτης εστιατορίου κρατάει ομήρους τους εργαζομένους του
Τα τελευταία εμπόδια για την εφαρμογή του νόμου έπεσαν, όταν αργά το βράδυ της Δευτέρας η Βουλή των Λόρδων απέσυρε τις τροπολογίες της. Ομως η συμφωνία Βρετανίας – Ρουάντα έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και αναμένεται να δεχθεί σωρεία δικαστικών προσφυγών στο εσωτερικό, τις οποίες η κυβέρνηση Σούνακ δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει.
Ειδήσεις σήμερα
Άγρια επίθεση Ερντογάν στον Νετανιάχου
Νέο μεγάλο πακέτο εξοπλιστικών στο Κίεβο από την Βρετανία
Ισραηλινά Μέσα ενημέρωσης: Η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα γίνει σύντομα