Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το ΑΠΘ βρίσκεται σε συνθήκες κατάληψης εδώ και 15 ημέρες από αντιεξουσιαστές κατά κύριο λόγο, όπως φαίνεται από τα πανό που έχουν αναρτήσει ζητώντας την απελευθέρωση του «αγωνιστή Κουφοντίνα».
Οταν ξεκίνησε η κατάληψη ο πρύτανης του Αριστοτελείου, Νίκος Παπαϊωάννου, βλέποντας ότι δεν μπορεί να εισέλθει στο χώρο εργασίας του και ότι απειλείται η ασφάλεια της σχολής, ενεργοποίησε νόμο του 2017, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδοποίησε τις δυνάμεις της Αστυνομίας, που απομάκρυναν τους καταληψίες και προχώρησαν σε 32 συλλήψεις. Από τους συλληφθέντες, μόνο 12 ήταν φοιτητές, οι υπόλοιποι δεν είχαν σχέση με το πανεπιστήμιο.
Οι καταληψίες επανήλθαν με λοστούς και εργαλεία διάρρηξης και σήμερα η Πρυτανεία παραμένει κλειστή ενώ το ΑΠΘ ανέστειλε τη λειτουργία βασικών δραστηριοτήτων. Ο πρύτανης διαπομπεύθηκε από εφημερίδες της αντιπολίτευσης που τον χαρακτήρισαν «καταδότη των φοιτητών» ενώ δέχθηκε απειλές από τους μπαχαλάκηδες και λοιπούς καταληψίες.
Η στοχοποίηση του πρύτανη προκάλεσε ένα κύμα συμπαράστασης από πανεπιστημιακούς, πάνω από 500 διδάσκοντες υπέγραψαν κείμενο στο οποίο ανέφεραν ότι «η επιβολή απόψεων περιθωριακών ομάδων διά της βίας έγινε άγραφος νόμος, εγκαθιδρύοντας ένα άτυπο καθεστώς ομηρίας καθηγητών, εργαζομένων και φοιτητών, οι οποίοι στοχοποιήθηκαν, δέχθηκαν ανοίκειες επιθέσεις, χτυπήθηκαν βάναυσα, διαπομπεύτηκαν χυδαία, καταπατήθηκαν θεμελιώδη δικαιώματά τους. Η βία, η απειλή χρήσης βίας, η κατάληψη του δημόσιου χώρου σε βάρος άλλων, για την προώθηση οποιωνδήποτε αιτημάτων και διεκδικήσεων, δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές».
Και όμως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζουν επειδή δεν εφαρμόζεται ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνησή τους. Στηρίζουν τους καταληψίες, που παραβιάζουν κάθε έννοια πανεπιστημιακού ασύλου χρησιμοποιώντας βία και στοχοποιώντας καθηγητές, ενώ μιλούν για «καταστολή» όταν η Αστυνομία καλείται από τον πρύτανη για να μπορέσει το ΑΠΘ να επανεκκινήσει τις δραστηριότητές του.
Και καλά, από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε απαιτήσεις, αυτό έκαναν στα χρόνια της «αγανάκτησης», το ίδιο πράττουν και τώρα, επενδύοντας στο μπάχαλο και στην όξυνση. Ομως η κυβέρνηση οφείλει να προστατέψει τον πρύτανη και τις ακαδημαϊκές ελευθερίες. Ας χρησιμοποιήσει το κείμενο των 500 καθηγητών που λένε «ως εδώ με την ομηρία καθηγητών, φοιτητών και εργαζομένων από περιθωριακές ομάδες βίας» και ας πράξει τα δέοντα εφαρμόζοντας πιστά το νόμο. Εστω και του ΣΥΡΙΖΑ.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
ΕΦΥΓΕ Ο «ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ» ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Μεγάλη η απώλεια του Γιάννη Κωστόπουλου, ενός πραγματικού οραματιστή του πιστωτικού συστήματος, που μετέτρεψε την Alpha Bank σε μοχλό ανάπτυξης και εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.
Ο Κωστόπουλος, γνωστός ως πατριάρχης των τραπεζιτών, ο ίδιος προτιμούσε το «καπετάνιος», ήταν ο άνθρωπος που τις δεκαετίες του ’80 και ’90, ως γενικός διευθυντής της τότε Πίστεως, έβαλε τα θεμέλια για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών τραπεζών και τη συμπόρευσή τους με τις δυνάμεις της παραγωγής.
Ξεχωριστή στιγμή του, η απόφαση που έλαβε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 να λανσάρει στην αγορά στεγαστικά δάνεια με μονοψήφια επιτόκια σπάζοντας ένα «ταμπού» που ήθελε τις τράπεζες να πουλούν ακριβά τέτοιου είδους χορηγήσεις. Η κίνηση της Alpha Bank προκάλεσε ένα ντόμινο μειώσεων επιτοκίων από όλες τις τράπεζες και μία γενιά δανειοληπτών κατάφερε να αποκτήσει σπίτι με δάνεια που είχαν προσιτό επιτόκιο, σε σχέση με τον τότε πληθωρισμό. Προσωπικότητες με τόλμη και όραμα, όπως διέθετε ο Γιάννης Κωστόπουλος, λείπουν από το τραπεζικό μας σύστημα, που χρειάζεται μια νέα επανεκκίνηση σε πολλά επίπεδα.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr