Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Παράλληλα η υπόθεση Κουφοντίνα έχει προκαλέσει μεγάλη κοινωνική ένταση, τον τελευταίο μήνα έχουν καταγραφεί πάνω από 350 επιθέσεις από υποστηρικτές του ισοβίτη σε συγκεκριμένους στόχους ενώ καθημερινώς γίνονται πορείες κατά παράβαση κάθε υγειονομικού κανόνα. Είναι σαφές ότι σε αυτήν την κρίσιμη φάση και λίγο πριν βγούμε οριστικά στο ξέφωτο από την πανδημία μέσω των μαζικών εμβολιασμών, ορισμένοι κύκλοι επενδύουν στον «μπαχαλισμό» της κοινωνίας και στην όξυνση.
Η υπέρμετρη βία, που φαίνεται να ασκήθηκε από αστυνομικούς στο επεισόδιο της Νέας Σμύρνης, ρίχνει νερό στο μύλο των μπαχαλάκηδων. Δεν είναι τυχαίο ότι σε χρόνο-ρεκόρ μετά το επεισόδιο που σημειώθηκε σε βάρος ενός νεαρού συλληφθέντος οργανώθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από «αλληλέγγυους» και σηκώθηκαν πανό με βασικό σύνθημα «έξω οι μπάτσοι από τις γειτονιές μας». Η ερευνόμενη αυθαιρεσία ενός αστυνομικού ακολουθήθηκε από αντιδημοκρατικές κραυγές και απειλές για «αντίποινα». Η αδικαιολόγητη αστυνομική βία λειτουργεί πάντα ως άλλοθι για την ανακύκλωσή της από τους «αντιεξουσιαστές». Ομως η κοινωνία έχει μεγαλύτερα προβλήματα και δεν μπορεί να φορτώνεται με νέα βάρη ή να «τρέμει» για το εάν ένας αστυνομικός θα κάνει σωστά τη δουλειά του ή θα αυθαιρετήσει.
Τα νεύρα όλων είναι τεντωμένα, όμως το κακό μπορεί να γίνει σε μία στιγμή. Γι’ αυτό απαιτούνται πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι από ανεύθυνες και εντέλει αντιδημοκρατικές πράξεις.
Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που άργησε να τοποθετηθεί επί των συμβάντων, οφείλει να δράσει σε τρεις βασικούς άξονες:
Πρώτον, να ξεκινήσει πρόγραμμα εκπαίδευσης και αξιολόγησης των αστυνομικών, για να διαπιστωθούν αδυναμίες, να γίνει κατανοητό σε όλους ότι λογοδοτούν όχι μόνο απέναντι στους ανωτέρους τους αλλά και στον πολίτη και να απομακρυνθούν όσοι είναι ακατάλληλοι να διαχειριστούν καταστάσεις κρίσης.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Δεύτερον, να καθιερωθεί κάμερα καταγραφής των κινήσεων αστυνομικών που θα συμμετέχουν σε επιχειρήσεις ώστε να υπάρχει υλικό που θα μπορεί να αξιοποιηθεί από τις Αρχές και να μη μένουμε μόνο στα κινητά περαστικών ή μη, που δεν αποδίδουν πάντα τα γεγονότα από την αρχή μέχρι την κατάληξή τους.
Τρίτον, να υπάρχουν σαφείς οδηγίες από την ηγεσία για το πώς θα αντιμετωπίζουν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. παραβάσεις στις μετακινήσεις εν καιρώ πανδημίας. Πρόστιμα σε οικογένειες που κάνουν βόλτα στο πάρκο δεν νοούνται. Χρειάζεται ψύχραιμη διαχείριση της κατάστασης ώστε οι κρίσεις να προλαβαίνονται και όχι να δημιουργούνται συνθήκες έκρηξης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, που επί των ημερών του τα ΜΑΤ ξυλοκοπούσαν μέχρι και συντρόφους όπως τον Λαφαζάνη, προσπαθεί να κερδοσκοπήσει πολιτικά από την ένταση και την αποσταθεροποίηση, ενώ η νεολαία του κόμματος του κ. Τσίπρα έχει ξεφύγει από κάθε όριο. Δεν θα βγει η «επένδυση» του ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες δεν επιθυμούν την αναβίωση των ταραγμένων χρόνων της πρόσφατης περιόδου, αλλά και η κυβέρνηση οφείλει να έχει τις κεραίες της ανοιχτές για να προλαβαίνει σπίθες που απειλούν με φωτιά την κοινωνική συνοχή.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr