Προχθές στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που παρουσιάσθηκε από τον ΣΚΑΪ, ο ΣΥΡΙΖΑ μετρήθηκε στο 16,5%, ενώ η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 30,5%, καταγράφοντας προβάδισμα 14 ποσοστιαίων μονάδων.
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Στα μισά της κυβερνητικής θητείας ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τη μισή του εκλογική δύναμη και ακόμη δεν έχει δει τα χειρότερα. Ο κ. Τσίπρας έχει απέναντί του απογοητευμένους πολίτες, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία πιστεύουν ότι φέτος η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί. Σύντομα θα υποχρεωθεί να επιλέξει μεταξύ σκληρών μέτρων ή εκλογών και επειδή οι μέχρι τώρα κινήσεις του δείχνουν ότι πρωτίστως ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της εξουσίας, οι πολίτες δεν κάνουν λάθος που θεωρούν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά τους.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν πτοείται. Χτίζει το δικό του σύστημα εξουσίας. Προχωρά σε χιλιάδες διορισμούς και μονιμοποιήσεις συμβασιούχων προκειμένου να δημιουργήσει το δικό του κομματικό στρατό. Δεν διστάζει να τα βάλει με το Ελεγκτικό Συνέδριο που μπλοκάρει τις μονιμοποιήσεις παραβιάζοντας την αρχή της διάκρισης εξουσιών.
Παρεμβαίνει ευθέως στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία επιχειρεί να χειραγωγήσει με μεθόδους που παραπέμπουν στη δεκαετία του ’80.
Δίνει αυξήσεις σε εργαζόμενους στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα που αποτελούν μία από τις τελευταίες τους εκλογικές πελατείες.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Διαμορφώνει νέες ισορροπίες στη Δικαιοσύνη μέσα από το διχασμό του Σώματος, όπως αποτυπώνεται στις πολεμικές ανακοινώσεις των «αντιμαχόμενων» πλευρών. Εμπεδώνει τις σχέσεις του με τους συνήθεις «εθνικούς εργολάβους», οι οποίοι εξακολουθούν να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος στα δημόσια έργα.
Με άλλα λόγια, κατασκευάζει το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ. Το σχέδιο είναι καλά οργανωμένο και οι φορείς του αδίστακτοι. Παρουσιάζει μόνο ένα μικρό πρόβλημα. Οσο πιο καλά οχυρώνεται ο κ. Τσίπρας στην εξουσία τόσο πιο πολύ απομακρύνεται από τους πολίτες και τόσο πιο υψηλό είναι το τίμημα το οποίο τους ζητάει να πληρώσουν.
Την επόμενη εβδομάδα ο Τσακαλώτος παρουσιάζει στους δανειστές την πρώτη δέσμη μέτρων που δέχεται η κυβέρνηση Τσίπρα με νέες φορολογικές επιβαρύνσεις και περικοπές στις συντάξεις. Ο λογαριασμός μεγαλώνει, αλλά το κομματικό κράτος ΣΥΡΙΖΑ δεν πτοείται.
ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΔΟΥΡΟ
Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο του Ιάσονα Πιπίνη στο iefimerida.gr σχετικά με τον τρόπο που το σύστημα Μαδούρο άλωσε τα μέσα ενημέρωσης στη Βενεζουέλα. Οι ομοιότητες με τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας πολλές, άλλωστε ποτέ δεν έκρυψε ο Τσίπρας το θαυμασμό του για το καθεστώς Τσάβες. Γράφει λοιπόν ο Ι. Πιπίνης:
«Η αλλαγή ιδιοκτησίας στα μεγάλα ΜΜΕ που ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση είναι μια -ομολογουμένως- έξυπνη συνταγή για τον έλεγχο της ενημέρωσης, που δοκιμάστηκε με απόλυτη επιτυχία από τον Νικολάς Μαδούρο. Πολλές φορές, χρησιμοποιώντας πρώτα δικαστικές διώξεις, δημόσιες απειλές, αλλά και οικονομική «ασφυξία». Τα τελευταία δύο χρόνια μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί, εφημερίδες και ραδιοφωνικοί σταθμοί στη Βενεζουέλα άλλαξαν, μυστηριωδώς, ιδιοκτησιακό καθεστώς. Τα Μέσα αυτά σταμάτησαν να ασκούν κριτική και πλέον στηρίζουν το καθεστώς του Μαδούρο».
ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ
Το Μέγαρο Μαξίμου κατάλαβε με καθυστέρηση λίγων ημερών ότι ο Σόιμπλε δεν «τρελάθηκε» να συμφωνήσει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ αυτοκτονώντας πολιτικά. Εχουν εκλογές και στη Γερμανία, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες δέχονται πιέσεις εκ των δεξιών να «απαλλάξουν» τη χώρα από την ενίσχυση της Ελλάδας. Καθώς η Ευρώπη μπαίνει σε τροχιά εκλογικών αναμετρήσεων με αρχή την Ολλανδία τον Μάρτιο, τόσο δυσκολότερη θα γίνεται η πολιτική διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της κυβέρνησης.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου