Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Για διάστημα πέντε εβδομάδων η αγορά παρέμεινε ανοιχτή, αρχικά χωρίς περιορισμούς, στη συνέχεια με ραντεβού ή παραδόσεις εκτός, όμως επιβεβαιώθηκε και πάλι ότι, παρά τα μέτρα που ελήφθησαν εντός των καταστημάτων, η αύξηση της κινητικότητας προκάλεσε αύξηση των κρουσμάτων. Η χαλάρωση που επικράτησε στην πρωτεύουσα, καθώς ουσιαστικά δεν υπήρχαν περιορισμοί στις μετακινήσεις, οι διαδηλώσεις και πορείες που συνεχίζονταν σαν να μην υπάρχει κορονοϊός, η καταστρατήγηση του μέτρου των δίωρων SMS και η φυσιολογική κοινωνική κόπωση ήταν αναμενόμενο ότι θα έφεραν ξανά τους ειδικούς μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις.
Ο πρωθυπουργός έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και τη στήριξη του ΕΣΥ. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση των νοσηλειών, με ρυθμό διπλάσιο των εξιτηρίων από τα νοσοκομεία, ενώ οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν πληρότητα άνω του 60%. Οι μεταλλάξεις, που έχουν εντοπιστεί και στην Ελλάδα, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες προκαλούν σημαντική άνοδο στους δείκτες μεταδοτικότητας και η κατάσταση πρέπει να τιθασευτεί πριν είναι αργά.
Η απόφαση για αυστηρή καραντίνα θα διαφυλάξει το σύστημα υγείας από περαιτέρω κραδασμούς, ενώ είναι σαφές πως η οικονομία δεν θα μπορούσε να λειτουργεί με περιοριστικούς όρους που ουσιαστικά εμποδίζουν τους καταναλωτές να προχωρούν σε αγορές από τα καταστήματα. Το κόστος του γενικού lockdown τώρα είναι μεγάλο, αλλά σίγουρα μικρότερο εάν αποφασιζόταν λίγες εβδομάδες αργότερα, με τα νοσοκομεία γεμάτα -κάτι που θα μεγάλωνε το χρόνο επιστροφής στη σχετική κανονικότητα- και με την αγορά ουσιαστικά μισόκλειστη. Αρκεί να τηρηθούν τα μέτρα -κι αυτό είναι ευθύνη των Αρχών- και να υπάρξει στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν από την αυγή. Σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε, πρέπει όλοι να φανούμε δυνατοί για να ξεπεράσουμε τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες αναμένοντας τον πολλαπλασιασμό των εμβολιασμών, που θα καταστήσει οριστικά παρελθόν την πανδημία.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
ΜΠΛΕΞΙΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Ασχημα τα νέα για τον Ερντογάν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η νέα διοίκηση Μπάιντεν φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει τις έρευνες για την τράπεζα Halkbank, που φέρεται ότι χρησιμοποιήθηκε για το σπάσιμο του εμπάργκο στο Ιράν με εμπλοκή μελών της οικογένειας του Τούρκου προέδρου. Σημαντικό ρόλο στο κατηγορητήριο των Αμερικανών κατά της κρατικής τουρκικής τράπεζας διαδραμάτισαν τα στοιχεία που προσκόμισε ο λαθρέμπορος χρυσού Ρέζα Ζαράμπ, που φέρεται πως είχε οργανώσει το σχέδιο στο οποίο κατηγορείται ότι συνέδραμε η Halkbank ώστε να μπορεί το Ιράν να χρησιμοποιεί κεφάλαια για να προμηθεύεται ό,τι δεν μπορούσε εξαιτίας των κυρώσεων. Οπως φαίνεται από τις καταθέσεις του Ζαράμπ που δόθηκαν στο πλαίσιο εκδίκασης στελέχους της Halkbank για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ο λαθρέμπορος εμπλέκει ευθέως τον Ερντογάν και τον γαμπρό του (πλέον πρώην υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας) Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ενώ κατονομάζονται τρεις ακόμα τουρκικές τράπεζες.
Επιπλέον, η ομάδα χάκερ Anonymous προέβη σε έναν ισχυρισμό που προκαλεί τουλάχιστον πανικό και αφορά στην παραίτηση του Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Σύμφωνα με τα έγγραφα που κοινοποιήθηκαν στο twitter, η ομάδα χάκερ ισχυρίζεται ότι αποτελούν αποδείξεις των χρημάτων που στάλθηκαν από το υποκατάστημα της Ziraat Bank στο Gaziosmanpaşa, στη γερμανική Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη. Οι Anonymous έγραψαν: «Ρέις (προσφώνηση προς τον Ερντογάν, σημαίνει “επικεφαλής”), έδιωξες τον Μπεράτ επειδή είχε 14 δισεκατομμύρια ευρώ που δεν γνώριζες; Δεν το περιμέναμε από εσένα». Μπλεξίματα, γενικώς, για την οικογένεια Ερντογάν.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση