Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Δύο επιτυχίες σε δύο Ψυχρούς Πολέμους δεν είναι και μικρό πράγμα. Η Κίνα, από την πλευρά της, περίμενε την τρίτη φάση για να δώσει «πράσινο φως» στα δύο δικά της εμβόλια, το «κρατικό» τής Sinopharm και το «ιδιωτικό» της Sinovac.
Παίζοντας έξυπνα το παιχνίδι της «ήπιας ισχύος», ο Σι Τζινπίνγκ χαρακτήρισε τα κινεζικά εμβόλια «παγκόσμιο αγαθό», υποσχόμενος δωρεάν βοήθεια 2 δισ. δολαρίων στην Αφρική και ευνοϊκό δάνειο 1 δισ. στη Λατινική Αμερική, για να μπορέσουν να τα αγοράσουν.
Ετσι χτίζεις στις μέρες μας την παγκόσμια κυριαρχία. Την ώρα που οι Ευρωπαίοι πελαγοδρομούν και ο Μπάιντεν προσπαθεί να βρει το βηματισμό του, Ρώσοι και Κινέζοι υπογράφουν συμβόλαια σε όλες τις ηπείρους.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Το ρωσικό ινστιτούτο Γκαμαλέγια έχει ήδη κλείσει συμφωνίες με τις φιλικές κυβερνήσεις Λευκορωσίας, Ιράν, Βενεζουέλας, Αλγερίας, Σερβίας και Ουγγαρίας και οι Κινέζοι με τις αναδυόμενες δυνάμεις των BRICS και των G20, που αντιπροσωπεύουν μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού: Βραζιλία, Ινδονησία, Μεξικό, Αίγυπτος, Φιλιππίνες, Περού, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Αναγνωρίζοντας ουσιαστικά την ήττα τους, οι Γαλλο-Γερμανοί ύψωσαν λευκή σημαία, ανοίγοντας την πόρτα στα -αρκετά αποτελεσματικά- σινορωσικά εμβόλια. Ο Μακρόν προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι κάνοντας λόγο για «επιστημονική και όχι πολιτική απόφαση».
Ομως ο βήχας, ο έρωτας και η έκβαση ενός πολέμου δεν μπορούν να κρυφτούν. Και σε αυτόν τον παγκόσμιο πόλεμο εντυπώσεων και ουσίας κατά του Sars-Cov-2, μέχρι στιγμής η παρακμάζουσα Δύση ηττάται κατά κράτος.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr