Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Για την κατασκευή του συστάθηκε ένας Mη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, το Long Now Foundation (Ιδρυμα του Μακροχρόνιου Τώρα). Αυτός ήταν ένας ακόμα τρόπος του Μπέζος, όπως γράφει ο Brian Dumaine στο «Bezonomics» που μόλις κυκλοφόρησε (εκδόσεις Ψυχογιός), για να ενισχύσει την ιδέα της μακροπρόθεσμης σκέψης με την οποία διοικεί από την πρώτη στιγμή την Amazon.
Δεν κοιτάει τα αποτελέσματα τριμήνου, αλλά της δεκαετίας. Ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, πάντως, παραδέχεται πως «παρεμπιπτόντως αυτό δεν είναι φυσικό για τους ανθρώπους. Πρέπει να αποκτήσεις πειθαρχία. Δεν θα δεις πολλές διαφημίσεις προγραμμάτων για απλό πλουτισμό». Εντάξει για τους ανθρώπους, αλλά μήπως έτσι πρέπει να σκέφτονται τα κράτη;
Η αλήθεια είναι ότι η προστασία μιας χώρας δεν είναι το ίδιο με την ανάπτυξη μιας επιχείρησης και οι πολιτικοί ηγέτες οφείλουν να εργάζονται για την ευημερία των πολιτών τους βραχυπρόθεσμα. Αυτό επί του παρόντος σημαίνει προστασία της δημόσιας υγείας και διασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους. Είναι η προτεραιότητα για την «άμεση περίοδο» της διασποράς, η οποία σύμφωνα με τον καθηγητή του Γιέιλ, Νικόλα Χριστάκη, θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2021.
Η «ενδιάμεση περίοδος», αυτή που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ως περίοδο ανάρρωσης από ψυχολογικά, οικονομικά και βιολογικά τραύματα, θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2023. Ομως μετά θα αρχίσει αυτό που ονομάζει ο καθηγητής Χριστάκης «περίοδος μετά την πανδημία» (post pandemic period), περίπου στο 2024.
Θα είναι η απαρχή μια περιόδου μαζικής ευθυμίας και χαλάρωσης, με τους ανθρώπους να προσπαθούν να καλύψουν τα χρόνια που έχασαν. Να διασκεδάσουν, να αθληθούν, να καταναλώσουν και, το κυριότερο, να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο γνωρίζοντας πως μπορούν να εργαστούν από οπουδήποτε. Και τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Η ελληνική κυβέρνηση το έχει αντιληφθεί και εργάζεται ήδη για την επόμενη ημέρα, όπως αποδεικνύει η στρατηγική που ξετυλίγουμε για τους «ψηφιακούς νομάδες». Τους εργαζομένους δηλαδή που θα επιλέξουν τη χώρα μας όχι μόνο ως τουριστικό προορισμό αλλά ως χώρο διαμονής, ανεξαρτήτως αν η εργασία τους είναι στην Αμερική ή την Αυστραλία.
Το δέλεαρ του να εργάζεται κάποιος με θέα τη θάλασσα και κάτω από τον ζεστό ελληνικό ήλιο είναι ισχυρό, αλλά όχι αρκετό. Ετσι συνοδεύεται από φορολογικές ελαφρύνσεις. Ούτε αυτό φτάνει όμως. Χρειάζεται και ισχυρό, αξιόπιστο τεχνολογικό δίκτυο, όπως το 5G.
Χρειάζεται ταυτόχρονα επένδυση στην καινοτομία και τις ψηφιακές υποδομές, χρειάζεται εμπέδωση νέας κρατικής κουλτούρας και πολιτικές φιλικές στην επιχειρηματικότητα, με προτεραιότητα στις πράσινες επενδύσεις. Είναι πολλά ακόμα αυτά που πρέπει να γίνουν και έρχονται όλα από το μέλλον.
Οπως επαναλαμβάνει ένας «συνάδελφος» του Μπέζος, ο 91χρονος Πρεμ Γουάτσα, «αν όλο το παιχνίδι είχε να κάνει με το τι έγινε στο παρελθόν, τότε οι πιο πλούσιοι άνθρωποι θα ήταν βιβλιοθηκάριοι».
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr