Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, η παραβατική δράση εντός των σχολών από ομάδες κουκουλουφόρων και άλλων «ποινικών» συνεχίζεται όπως διαπιστώσαμε από τις εικόνες διαπόμπευσης του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου και τις πρόσφατες συλλήψεις για εμπόριο ναρκωτικών στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου.
Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, οι πρυτανικές αρχές πρέπει να ειδοποιήσουν την Αστυνομία για να παρέμβει εάν αντιληφθούν αξιόποινες πράξεις. Στην πράξη αυτό δεν είναι εφικτό, οι πρυτάνεις θα πρέπει να έχουν το ρόλο του αστυνομικού για να βλέπουν τι συμβαίνει στις σχολές τους όταν τα καθήκοντά τους είναι να επιβλέπουν την πορεία των σπουδών.
Η κυβέρνηση προτείνει με το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή την ίδρυση μιας ειδικής ομάδας φύλαξης των ΑΕΙ που θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία. Ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι λάθος να υπάρχει «πανεπιστημιακή αστυνομία» και πράγματι αποτελεί θλιβερή εξαίρεση για τα ελληνικά ΑΕΙ να απειλούνται ανά πάσα στιγμή η ζωή και η αξιοπρέπεια φοιτητών, καθηγητών, ακόμη και πρυτάνεων από ομάδες κουκουλουφόρων.
Δοκιμάσθηκαν τα πάντα και λύσεις δεν δόθηκαν. Οι μπαχαλάκηδες πρέπει να απομακρυνθούν από τις σχολές, αν μπορούσε να γίνει με βάση το «αυτοδιοίκητο» θα είχε συμβεί. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους τόνους στα ύψη, αν και ένα τμήμα των ψηφοφόρων του αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και αρκετοί συμμερίζονται την ανάγκη αστυνόμευσης των σχολών.
Ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει «καθεστώς Οργουελ» επειδή θα φυλάσσονται τα πανεπιστήμια, κάτι αντίστοιχο για «τηλεοπτικά ριάλιτι» έλεγε τον περασμένο Μάιο, όταν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ξεκινούσε το σύστημα της τηλεκπαίδευσης στα σχολεία. Ο ίδιος έκανε λόγο για «δημιουργία φυτωρίου Κορκονέα», προσπαθώντας να συνδέσει θέματα που δεν έχουν σχέση – με την ευκαιρία, ο Κορκονέας αποφυλακίσθηκε με τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η ασφάλεια των πανεπιστημίων συνιστά μία μείζονα μεταρρύθμιση. Εάν η ακαδημαϊκή κοινότητα μπορέσει να λειτουργεί χωρίς το φόβο των «μπαχαλάκηδων» και χωρίς οι σχολές να μετατρέπονται σε αποθήκες μολότοφ ή ακόμη χειρότερα εστίες διακίνησης ναρκωτικών, η αναβάθμιση των ελληνικών ΑΕΙ θα είναι σημαντική. Για αυτό δεν πρέπει να χαθεί αυτή η μάχη.
ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΛΑΠΤΟΥΝ
«Ο πίνων μεθά, ο παίζων χάνει και όποιος κάνει πολλές δηλώσεις πέφτει σε λάθη». Ενα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας και τα νεύρα όλων είναι τεντωμένα, για αυτό χρειάζεται ψυχραιμία και ιδίως αυτοσυγκράτηση από όσους χειρίζονται τα θέματα της υγείας και της οικονομίας, που πρέπει σε καθημερινή βάση να λαμβάνουν δύσκολες αποφάσεις. Ο Αδωνης Γεωργιάδης διόρθωσε χθες στον ΑΝΤ1 και στον Γιώργο Παπαδάκη τα όσα είχε δηλώσει στο Μega για τα «κλειδιά των μαγαζιών εστίασης που ευχαρίστως θα έπαιρνε εάν του τα παρέδιδαν οι ιδιοκτήτες τους». Λεκτική υπερβολή χαρακτήρισε τη δήλωσή του ο κ. Γεωργιάδης απέναντι σε μία «συνδικαλιστική υπερβολή».
Το βέβαιο είναι ότι η υπερέκθεση των υπουργών στα μέσα ενημέρωσης και οι συνεχείς δηλώσεις τους για το εάν και πότε θα ανοίγουν οι διάφοροι κλάδοι της οικονομίας προκαλούν σύγχυση και σε τελική ανάλυση δεν προσφέρουν ουσιαστική πληροφόρηση, όταν οι αποφάσεις κρίνονται από τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων. Και εκεί υπάρχει πρόβλημα με τις αντικρουόμενες πολλές φορές δηλώσεις επιστημόνων για το πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί η πανδημία.
Συστατικό στοιχείο της επιτυχίας στο πρώτο κύμα του ιού ήταν ότι οι πολίτες άκουγαν μία φωνή, όπως εκφραζόταν από το δίδυμο Τσιόδρα-Χαρδαλιά. Η πολυφωνία τώρα προκαλεί σύγχυση, εκνευρισμό και ενίοτε πρωτοσέλιδα που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση