Γράφει ο Άγγελος Αγγελίδης
Η διάταξη εισήχθη για ψήφιση ως ελάχιστη ανταμοιβή για την προσφορά των Ελλήνων οπλιτών που κατά τη διάρκεια της θητείας τους συμμετείχαν στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Κύπρο τα συγκεκριμένα έτη. Μάλιστα, η παροχή είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και έχει αναδρομική ισχύ με έναρξη από 1ης Αυγούστου 2020.
Οπως ήταν φυσικό, η χαρά ήταν μεγάλη για όσους υπηρέτησαν στην Κύπρο τις συγκεκριμένες χρονιές. Θα ελάμβαναν ένα μποναμά, τον οποίον δεν περίμεναν και δεν είχαν καν διεκδικήσει! Μέχρι εδώ, όλα καλά. Το μόνο που έπρεπε να εξασφαλίσουν ήταν το πιστοποιητικό Ζώνης Πρόσω και θα έπαιρναν την παροχή. Φυσικά, κανείς δεν ήξερε τι είναι το συγκεκριμένο πιστοποιητικό και όλοι έσπευσαν να υποβάλουν τη σχετική αίτηση έκδοσής του στη Διεύθυνση Ιστορίας του ΓΕΣ.
Ομως, όταν άρχισαν να έρχονται οι απαντήσεις, τα όνειρα και οι προσδοκίες γκρεμίστηκαν. Η πλειονότητα των αιτήσεων απορρίφθηκε, χωρίς μάλιστα επαρκή αιτιολόγηση. Η απαντητική επιστολή ανέφερε ξερά: «Η μονάδα σας δεν συμπεριλαμβάνεται σε εκείνες που έλαβαν μέρος στα πολεμικά γεγονότα του ’64, ’67 ή ’74». Χωρίς φυσικά κανείς να εξηγήσει τίποτα περισσότερο.
Ακολούθησε εκτεταμένη και σε βάθος έρευνα στο… Διαδίκτυο καθότι κανείς από τη Διεύθυνση Ιστορίας δεν εξηγούσε τι είναι το πιστοποιητικό και ποιοι το δικαιούνται. Ακόμη και στον σχετικό νόμο, ο πίνακας για τη Ζώνη Πρόσω απουσίαζε για λόγους εθνικής ασφάλειας. Εντέλει, αποδείχθηκε -μέσω κάποιας τυχαίας ανάρτησης- ότι το πιστοποιητικό δικαιούνταν μόνο όσοι συμμετείχαν σε διήμερη μάχη σε συγκεκριμένο μέρος το 1964 και 1967 και όσοι ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Ολοι οι υπόλοιποι που βρέθηκαν να υπηρετούν στην Κύπρο εκείνες τις χρονιές τέθηκαν εκτός. Δεν μπόρεσαν να πάρουν το πιστοποιητικό και επομένως ούτε τα χρήματα. Και αυτό εύλογα τους αφήνει μια αίσθηση πικρίας. Τόσο για την απόρριψη της έκδοσης πιστοποιητικού, αλλά κυρίως για το γεγονός πως εκείνες τις χρονιές στην Κύπρο επικρατούσε γενικότερα ένταση και οι στρατιώτες δεν είχαν σταλεί για να κάνουν διακοπές.
Καλό θα είναι την επόμενη φορά τα υπουργεία να είναι περισσότερο επεξηγηματικά όταν προχωρούν σε παροχές. Να ξεκαθαρίζουν από την αρχή ποιοι τις δικαιούνται για να μην καλλιεργούνται προσδοκίες. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, κάποιοι υπάλληλοι ας δίνουν -έστω και τηλεφωνικά- τις κατάλληλες εξηγήσεις. Καλές οι προθέσεις, αλλά θα πρέπει να είναι διαυγείς σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr