Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
H Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία από σήμερα έως και την 1η Φεβρουαρίου απαγορεύονται συγκεντρώσεις άνω των 100 ατόμων με βάση εισηγήσεις των επιδημιολόγων και για λόγους αντιμετώπισης του κορονοϊού.
Αμέσως ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καταγγείλει ότι η κυβέρνηση βάζει στο «γύψο τη δημοκρατία». Ο εκπρόσωπος του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο», υποστήριξε πως «αντί να παίρνουν μέτρα όπως είναι η επίταξη ιδιωτικών κλινικών ή η προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, για άλλη μια φορά, με μια νυχτερινή απόφαση, η κυβέρνηση απαγορεύει τις συναθροίσεις», ενώ πρόσθεσε «η απόφαση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που οι φοιτητές κατεβαίνουν στο δρόμο για να υπερασπιστούν δημοκρατικά δικαιώματα και το δημόσιο πανεπιστήμιο».
Το ωραίο είναι ότι, όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, με τη νέα απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας χαλαρώνει το ισχύον καθεστώς, καθώς μέχρι χθες επιτρέπονταν συναθροίσεις μέχρι 9 άτομα, ενώ πλέον οι συγκεντρώσεις θα επιτρέπονται έως 100 άτομα. Επομένως, μάλλον βιάστηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγείλουν την «αστυνομοκρατία».
Αυτό δεν σημαίνει για την κυβέρνηση ότι επικοινωνιακά χειρίστηκε σωστά το θέμα. Επρεπε να εξηγήσει από την αρχή πως η απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. σημαίνει ελαστικότερο καθεστώς για τις συγκεντρώσεις και -γιατί όχι- να είχε ανακοινωθεί από τον αρμόδιο υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά στη συνέντευξη της Παρασκευής. Το βέβαιο είναι ότι οι διαδηλώσεις δεν απαγορεύονται – άλλωστε, συλλαλητήριο φοιτητών έγινε και την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ίσχυε το καθεστώς των 9 ατόμων.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Σε ό,τι αφορά, πάντως, το ζήτημα της φύλαξης των πανεπιστημίων που προωθεί η κυβέρνηση, καλό είναι στην αντιπολίτευση να δουν και ποια είναι η θέση της κοινής γνώμης. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών ζητάει τη λήψη μέτρων προκειμένου να πάψουν οι «μπαχαλάκηδες» να προπηλακίζουν φοιτητές, καθηγητές ή και πρυτάνεις. Κάθε πολίτης και κοινωνική ομάδα έχει το δικαίωμα της διαμαρτυρίας για οποιαδήποτε κυβερνητική απόφαση. Η περίοδος που ζούμε όμως δεν είναι συνηθισμένη, η πανδημία σκοτώνει και οι μεγάλες συγκεντρώσεις μπορεί να λειτουργήσουν ως υπερμεταδότες. Οταν με το καλό περάσουμε τον υγειονομικό εφιάλτη, ας γίνουν όσες διαδηλώσεις επιθυμούν οι διοργανωτές τους, θα έχουν ανοίξει και οι πανεπιστημιακές σχολές για να γίνονται οι απαραίτητες ζυμώσεις.
Ομως, τώρα όλοι πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να σταματήσουν και την υποκρισία. Γιατί δεν είναι λογικό από τη μία μεριά να καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι επέτρεψε τη δοξολογία του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη και από την άλλη να θεωρούν αντιδημοκρατική πρακτική την απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων. Εκτός εάν υποστηρίζουν ότι «στις δοξολογίες ο κορονοϊός κολλάει, αλλά στις διαδηλώσεις όχι».
Ας περάσει η πανδημία -που δεν είναι πρόσχημα αλλά εφιαλτική πραγματικότητα- και θα επέλθει η κανονικότητα και στις συγκεντρώσεις. Αλλωστε, «χούντες» δεν επιβάλλονται με προθεσμία λήξης την 1η Φεβρουαρίου για να επανέλθει η δημοκρατία από την επομένη ημέρα.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση