Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το πολιτικό πείραμα του 2015 πληρώθηκε ακριβά από τον ελληνικό λαό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. όχι μόνο δεν πέτυχε τα δύο από τα δέκα που έταζε, αλλά φόρτωσε την οικονομία με ένα αχρείαστο τρίτο Μνημόνιο ύστερα από την καταστροφική διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου και το δημοψήφισμα που αποτελείωσε το πιστωτικό σύστημα.
Την επέτειο των 6 χρόνων δεν τη θυμήθηκαν πολλοί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι πολίτες μάλλον θέλουν να διαγράψουν από τη μνήμη τους την περίοδο 2015-2019, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει χάσει πάνω από το 1/3 της δύναμής του σε σύγκριση με τις τελευταίες εθνικές εκλογές.
Οι ακροβατισμοί της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, η τοξικότητα που επικράτησε στον πολιτικό λόγο, ακόμη θυμόμαστε το σύνθημα «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», η οικονομική εξόντωση της μεσαίας τάξης και η διάψευση των «αντιμνημονιακών προσδοκιών» έχει μετατοπίσει τις ισορροπίες του πολιτικού συστήματος από την Αριστερά στο χώρο του Κέντρου και της Κεντροδεξιάς.
Η διεύρυνση που επιδίωξε από την πρώτη ημέρα της εκλογής του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδώσει καρπούς, όχι γιατί έγινε με σκοπό την εκλογική νίκη αλλά γιατί ο πρωθυπουργός πιστεύει στη δυναμική του «μεταρρυθμιστικού Κέντρου».
Ταυτόχρονα όμως οι πολίτες ωρίμασαν μέσα από τις δοκιμασίες της μνημονιακής περιόδου. Αντιλήφθηκαν ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι αποτέλεσμα πολιτικών που θα διευκολύνουν επενδύσεις και κυρίως ότι υπεύθυνοι για την τύχη μας είμαστε εμείς οι ίδιοι χωρίς να περιμένουμε σωτήρες και «πατερούληδες» ή να ξορκίζουμε διαρκώς τα σκιάχτρα του εξωτερικού για να μην αλλάξει τίποτα στη ζωή μας.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Η κυβέρνηση έχει να διαχειρισθεί μπροστά της δύσκολα ζητήματα, οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας είναι βαθιές και απαιτούν λεπτούς χειρισμούς, ενώ ακόμη υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την επιδημιολογική κατάσταση που θα επικρατήσει στη χώρα τις επόμενες εβδομάδες.
Η πολιτική σταθερότητα και η συνετή οικονομική πολιτική αξιολογούνται θετικά από τις αγορές, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης της αγοράς και των εργαζομένων.
Ωστόσο, οι εξελίξεις στην Ευρώπη είναι δυσοίωνες καθώς οι περισσότερες χώρες πλήττονται από το τρίτο κύμα της πανδημίας και η περίοδος ανάκαμψης μετατίθεται για τα μέσα της χρονιάς, υπό την προϋπόθεση ότι φέτος ο τουρισμός θα μπορέσει να διπλασιάσει τις επιδόσεις του σε σχέση με το 2020. Αυτό σημαίνει ότι οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για να διαμορφωθούν οι συνθήκες επιστροφής στην κανονικότητα και την ανάπτυξη.
Το «Κέντρο» δεν κρίνει απλώς εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά δίνει τον τόνο στην κοινωνία για να προχωρήσουν οι απαραίτητες αλλαγές στην οικονομία και στη Δημόσια Διοίκηση. Ο ακραίος λόγος, που ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους συντάκτες των ανακοινώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει απήχηση, οι πολίτες αγωνιούν για το αύριο αλλά δεν θέλουν να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.
Για αυτό άλλωστε και η 25η Ιανουαρίου, που κάποτε είχε εορτασθεί με ειδικές τελετές, πέρασε σχεδόν στα κρυφά. Λίγοι τη θυμούνται, λιγότεροι την αναπολούν.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση