Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΝΑΙ, δεν συνάδει με εικόνα lockdown. Αυτή είναι όμως η πραγματικότητα. Κάνουμε υπομονή. Αλλά τα αποθέματα υπομονής σιγά σιγά τελειώνουν. Ολοι γνωρίζουμε ποια είναι η ζόρικη πραγματικότητα. Το lockdown, τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα θα συνεχιστούν μέχρι την άνοιξη. Αν θα είναι Μάρτιος, Απρίλιος ή Μάιος κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει.
ΚΑΙ ακόμα δεν έχουμε νιώσει χειμώνα. Σε λίγες ημέρες η θερμοκρασία θα πέσει. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κρύο, σε συνδυασμό με την κινητικότητα των γιορτών, την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων και το πιθανό άνοιγμα της Γ’ Λυκείου και του click away στο εμπόριο, θα φέρει μια αύξηση στα κρούσματα. Κάποια στιγμή στο προσεχές διάστημα θα έρθουμε αντιμέτωποι με το τρίτο κύμα της πανδημίας.
ΠΡΕΠΕΙ να αντέξουμε όλοι. Οι πολίτες, το κράτος, οι επιχειρήσεις, τα δημοσιονομικά. Η εξίσωση είναι δυσεπίλυτη.
ΕΔΩ υπεισέρχεται ο κρίσιμος παράγοντας του εμβολίου. Από τη μία το θετικό είναι πως η ύπαρξή του δίνει ελπίδες. Από την άλλη, η Ευρώπη απέτυχε για μια ακόμη φορά. Στο καλό σενάριο, όμως, οι αστοχίες και οι αρρυθμίες θα διορθωθούν. Λογικά, από Φεβρουάριο και μετά μαζί με τα νέα εγκεκριμένα εμβόλια θα μοιραστούν σε όλες τις χώρες οι απαιτούμενες δόσεις.
ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να υπάρξει ρεαλισμός. Η εθνικοποίηση της πατέντας των εμβολίων θα ήταν ευεργετική για όλες τις χώρες, αλλά είναι τόσο πιθανή όσο και η διαγραφή χρέους που θα πετύχαινε ο κ. Τσίπρας το 2015. Γιατί, εκτός από τον εθνικισμό των εμβολίων, τώρα τελευταία κυκλοφορεί και ο λαϊκισμός των εμβολίων.
Σκάκι για τρεις
ΑΣ επιστρέψουμε στην πραγματικότητα. Επιβάλλεται να τρέξει όσο πιο γρήγορα και σωστά γίνεται η διαδικασία του εμβολιασμού. Ξεκινάει σε λίγες ημέρες ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 85 ετών, αλλά όσοι έχουν δυσκολία μετακίνησης θα εμβολιαστούν πιθανότατα την άνοιξη, καθώς δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό.
ΤΟ στοίχημα είναι κρίσιμο. Πρέπει να οργανωθούν τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, να υπάρξουν και πολλές κινητές ομάδες. Να γίνουν άμεσα όσες προσλήψεις απαιτούνται. Ο εμβολιασμός να τρέχει επτά ημέρες την εβδομάδα, και αν είναι δυνατόν, από τα χαράματα έως τα μεσάνυχτα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
Ο στόχος πρέπει να είναι να μη χάσουμε το καλοκαίρι. Και δεν είναι μόνο ο τουρισμός. Αυτό φάνηκε και από το τελευταίο Σαββατοκύριακο. Είπαμε, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τηρεί τα μέτρα του lockdown, αλλά, όταν φτάσει η άνοιξη και ανέβει για τα καλά η θερμοκρασία, κανείς πια δεν θα μπορεί να συγκρατηθεί ύστερα από ένα εξάμηνο αυστηρών μέτρων. Ο κόσμος θα θέλει να βγει έξω, να αναπνεύσει, να συναντήσει συγγενείς και φίλους. Και μόνο αν έχει προχωρήσει σε σημαντικό ποσοστό ο εμβολιασμός θα υπάρχει ασφάλεια.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr