Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που αρχές Δεκεμβρίου έλεγε με κάθε ευκαιρία ότι θα σώσει τα Χριστούγεννα, τώρα προσπαθεί να σώσει το Πάσχα θέτοντας τη χώρα του σε σκληρή καραντίνα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ το σύστημα υγείας δοκιμάζει τα όριά του και πάνω από 1,2 εκατομμύριο Αγγλοι είναι αυτή τη στιγμή φορείς του ιού.
Στη Γερμανία, όπου έως τα μέσα Δεκεμβρίου είχε επιτραπεί η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται κατά 1.000 άτομα ημερησίως και η Μέρκελ αποφάσισε νέο lockdown έως τα τέλη του μήνα με απαγόρευση στις μετακινήσεις των πολιτών σε απόσταση άνω των 15 χιλιομέτρων από την κατοικία τους. Ιδια κατάσταση επικρατεί σε Γαλλία, Ιταλία, στην Κεντρική Ευρώπη, ακόμη και στην Ιρλανδία, που είχε αποφύγει το δεύτερο κύμα, αλλά έχει δεχθεί τη σφοδρότητα του τρίτου, με αποτέλεσμα να «κατεβούν ρολά» στη χώρα.
Και ερχόμαστε στα δικά μας. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων λόγω των χριστουγεννιάτικων ρεβεγιόν και της αύξησης της κινητικότητας που καταγράφηκε καθ’ όλη την περίοδο των εορτών.
Ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης προέβλεψε με βάση τις έρευνες από τη χημική επεξεργασία των λυμάτων ότι στα τέλη Ιανουαρίου μπορεί να βρεθούμε στο σημείο όπου ήμασταν τέλη Οκτωβρίου, ενώ μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα είναι και πάλι ασφυκτική με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας γεμάτες.
Αντιπολίτευση… υπονομευτική…
Και όλα αυτά ενώ χθες παρατηρήθηκε κοσμοσυρροή σε ορισμένους ναούς όταν όλοι γνωρίζουν ότι αρκεί ένας μόνο ασυμπτωματικός πιστός προκειμένου να μεταδώσει τον ιό πολλαπλώς. Ας ελπίσουμε ότι σε 14 ημέρες δεν θα δούμε τα αποτελέσματα των χθεσινών συναθροίσεων.
Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι η Αλίαρτος Βοιωτίας από προχθές τέθηκε σε αυστηρή καραντίνα λόγω της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων, που οφείλεται σύμφωνα με τον δήμαρχο της κωμόπολης σε θρησκευτικές τελετές χωρίς την τήρηση μέτρων.
Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί γρήγορα μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, όταν μάλιστα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η μεταδοτικότητα του ιού έχει πάρει επιθετική μορφή, ενώ οι εμβολιασμοί σε όλη την Ευρώπη καθυστερούν σημαντικά ελλείψει επαρκούς αποθέματος δόσεων.
Μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο τρίμηνο και ο κ. Μητσοτάκης θα κληθεί να αποφασίσει εάν είναι προτιμότερο ένα γενικό τρίτο lockdown από το σημερινό σύστημα του «ανοιγοκλεισίματος» των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων . Η απόφαση δεν είναι εύκολη, η κόπωση των πολιτών είναι μεγάλη, οι οικονομικές αντοχές νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν εξαντληθεί, ενώ δεν υπάρχουν αρκετοί «σύμμαχοι», όπως φάνηκε και από τις αντιδράσεις της ηγεσίας της Εκκλησίας. Ομως, τα όσα βλέπουμε να διαδραματίζονται ξανά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν πρέπει να τα δούμε στην Ελλάδα, που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί η λήψη αυστηρών μέτρων και επίσης η αυστηρότερη τήρηση της εφαρμογής τους, για να αποφύγουμε νέες τραγωδίες.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση