Γράφει ο Θάνος Δημόπουλος*
Βασικά στοιχεία της ερευνητικής ανταπόκρισης από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας αποτέλεσαν η διεπιστημονική προσέγγιση και η συνεργασία. Οι ερευνητικές προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο επικεντρώνονται στην ανάπτυξη εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2 με σκοπό την πρόληψη της νόσησης και των σοβαρών επιπλοκών της σε επίπεδο πληθυσμού.
Το εμβόλιο της εταιρίας Moderna σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH) (mRNA-1273), καθώς και το εμβόλιο που αναπτύσσουν από κοινού οι εταιρίες BioNTech, Pfizer και Fosum Pharma (BNT162b2) χρησιμοποιούν mRNA που επάγουν την παραγωγή πρωτεϊνών του SARS-CoV-2. Ετσι, το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τις ξένες πρωτεΐνες και επάγεται ανοσολογική απόκριση που προστατεύει από τη λοίμωξη Covid-19.
Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των μελετών ως προς την ασφάλεια και την άνω του 95% αποτελεσματικότητα των εμβολίων που βασίζονται στο mRNA τα προέκριναν στην πορεία προς την έγκριση. Οι ρυθμιστικές Αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη προχώρησαν σε έγκριση των εμβολίων για επείγουσα χορήγηση υπό το πρίσμα της εξελισσόμενης πανδημίας και οι εμβολιασμοί του υγειονομικού προσωπικού και των διαβιούντων σε οίκους ευγηρίας έχουν ήδη ξεκινήσει.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Είναι πολύ πιθανό εντός του 2021 να έχουμε περισσότερες εγκρίσεις εμβολίων που βρίσκονται υπό αξιολόγηση σε κλινικές δοκιμές, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ώστε να εξασφαλιστεί η πληθυσμιακή κάλυψη σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπολογίζεται ότι εφόσον εξασφαλιστεί εμβολιαστική κάλυψη σε τουλάχιστον 70% του πληθυσμού, θα επιτευχθεί ικανού βαθμού συλλογική ανοσία. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι ο εμβολιασμός αναμένεται να είναι πιο αποτελεσματικός όσο χαμηλότερο είναι το συνολικό ιικό φορτίο στην κοινότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η καθολική εφαρμογή της μάσκας προσώπου και οι απλές καθημερινές παρεμβάσεις, όπως η τήρηση της σωματικής απομάκρυνσης και τα μέτρα ατομικής υγιεινής, παραμένουν κρίσιμες για τη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης του SARS-CoV-2.
Συμπερασματικά, μπορούμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία την έλευση του 2021, ώστε με προσεκτικά βήματα να επανέλθουμε στην καθημερινότητα, αποφεύγοντας νέα κύματα της πανδημίας και έχοντας πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες για την πρόληψη εξάπλωσης και την ταχεία ανταπόκριση σε μελλοντικές επιδημίες.
*Ο Θάνος Δημόπουλος είναι Πρύτανης ΕΚΠΑ, καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας, δ/ντής Θεραπευτικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr