Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ που έγινε viral στο διεθνή Τύπο, αντί ο 69χρονος χρυσοκάνθαρος μάνατζερ να πληρώσει μέρος από τις ζημιές δισεκατομμυρίων -που συσσώρευσε και θα συσσωρεύσει περισσότερο στο άμεσο μέλλον η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία για το περιβόητο λογισμικό αλλοίωσης των ρύπων- θα… ανταμειφθεί κι από πάνω με μια πλουσιοπάροχη σύνταξη 1,1 εκατομμυρίου ευρώ το χρόνο (ήτοι 3.100 ευρώ την ημέρα) για τα επόμενα 26-27 χρόνια!
Από την γκαρσονιέρα ως τη βίλα…
Ετσι αναφέρει το συμβόλαιό του που τηρήθηκε μέχρι κεραίας ως το τέλος του 2016, μολονότι τυπικά απομακρύνθηκε από τη διοίκηση της εταιρίας το φθινόπωρο του 2015. Αλίμονο στους 30.000 εργαζόμενους της Volskwagen που θα απολυθούν την επόμενη τριετία για να μειωθεί το λειτουργικό κόστος και να καταβληθούν τα πρόστιμα που θα εισπράξει η εταιρία από Αμερικανούς καταναλωτές -σε πρώτη φάση- και αργότερα ίσως από Ευρωπαίους.
Η περίπτωση του Βίντερκορν (ή «Βίκο» στη γερμανική επιχειρηματική αργκό) δείχνει πόσο ανορθολογικός και βάρβαρος για τη μεγάλη μάζα των ανθρώπων έχει γίνει ο καπιταλισμός των πολυεθνικών (corporate capitalism) που εξελίσσεται ταχύτατα σε καπιταλισμό της καταστροφής, μέσα σε ένα πολεμικό περιβάλλον διεθνούς ανταγωνισμού.
Μόνο στις ΗΠΑ τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν στη Volkswagen ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 18,2 δισ. δολάρια -κυρίως από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και δευτερευόντως από την ένωση καταναλωτών MyRight- ενώ μια πρόγευση για την τροπή που θα πάρει ο αμερικανο-γερμανικός οικονομικός πόλεμος έδωσε η ακύρωση των επενδυτικών σχεδίων της Ford στο Μεξικό, κατόπιν «εντολής» του Ντόναλντ Τραμπ. Για πόσο ακόμα οι «Βίκο» θα πίνουν στην υγεία των κορόιδων;
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου