Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Αύριο είναι η μεγάλη γιορτή της Πάτρας, γιορτάζει ο πολιούχος της, Αγιος Ανδρέας. Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η Πάτρα και η Αχαΐα είναι μεταξύ των περιοχών που κινδυνεύουν να γίνουν Θεσσαλονίκη.
Στην κορονο-έκρηξη της συμπρωτεύουσας, ως γνωστόν, είχε συμβάλει και η γιορτή του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου, με το πλήθος κόσμου που πήγε να προσκυνήσει, αλλά και την επιδεικτική εμφάνιση ανώτατων κληρικών χωρίς μάσκες στη δοξολογία. Προηγουμένως ο πρωθυπουργός έχοντας συνομιλήσει με τον μητροπολίτη Χρυσόστομο, είχε πάρει τη διαβεβαίωση ότι η εκκλησία αυτή τη φορά θα είναι ακόμα πιο προσεκτική.
Χθες ο Κ. Μητσοτάκης πήγε στη Θεσσαλονίκη, θέλοντας να δώσει έμπρακτη και προσωπική στήριξη στη δοκιμαζόμενη πόλη και τους κατοίκους της. Ο πρωθυπουργός έχοντας μπροστά του όλα τα δεδομένα -επιδημιολογικά, αλλά και δημοσκοπικά- φέρεται αποφασισμένος να «βάλει τα πόδια του στη φωτιά» και «να πάρει επάνω του» το δύσκολο τρίμηνο που βρίσκεται μπροστά μας.
ΠΕΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑ Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου εκτιμάται ότι θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας, κάτι που θα επιτρέψει την πιο ουσιαστική χαλάρωση, αλλά και το σχεδόν κανονικό άνοιγμα της οικονομίας. Επομένως το κρίσιμο διάστημα είναι το επόμενο τρίμηνο, το οποίο θα είναι ίσως και το πιο δύσκολο. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, παρά τις αντιφατικές εισηγήσεις, αλλά και πιέσεις που έχει δεχθεί, φαίνεται πως έχει πάρει κάποιες πρώτες οριστικές αποφάσεις. Δεν πρόκειται να βιαστεί, όπως λένε συνεργάτες του, και θα συνεχίσει με το δόγμα «πρώτα η δημόσια Υγεία». Αυτό πρακτικά σημαίνει ενδεχομένως ότι δεν αποκλείεται π.χ. μια δεύτερη παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου. Ενώ διάχυτη είναι η ατμόσφαιρα στο Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία σοβαρή αλλαγή στην εμπορική δραστηριότητα έως τα μέσα του επόμενου μήνα.
ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ότι ο Κ. Μητσοτάκης καταλήγει στο «αργό και πιο ασφαλές σενάριο». Και σίγουρα δεν θα βιαστεί, περιμένοντας τη σαφή βελτίωση των επιδημιολογικών στοιχείων. Κάποιο ρόλο σε αυτή την απόφαση φαίνεται ότι έπαιξε και η ωριμότητα της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινής γνώμης, η οποία, όπως αποτυπώθηκε και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, προτιμά τις πιο ασφαλείς λύσεις, παρά τις αρνητικές συνέπειες του lockdown τόσο στην οικονομική δραστηριότητα και κατάσταση πολλών όσο και στην κόπωση όλων.
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ και χωρίς καθυστέρηση προχωρά ο σχεδιασμός μιας μεγάλης καμπάνιας υπέρ του εμβολιασμού. Οι επιτελείς του Μ. Μαξίμου γνωρίζουν ότι εκτός από την άρτια προετοιμασία των απαιτούμενων μηχανισμών, ώστε ο εμβολιασμός να γίνεται γρήγορα, σχεδιασμένα και αποτελεσματικά, μεγάλη σημασία έχει και η καλλιέργεια εμβολιαστικής συνείδησης. Ηδη, όπως καταγράφηκε και στις δημοσκοπήσεις, ένα ποσοστό πάνω από 65% είναι διατεθειμένο να κάνει το εμβόλιο. Υπάρχει όμως κι ένα 30% που είναι από αρνητικό έως επιφυλακτικό. Μέσα σε αυτό το ποσοστό, ασφαλώς υπάρχουν και οι «ψεκασμένοι», οι οποίοι δεν θα εμβολιαστούν ακόμα και αν κατέβει ο Χριστός στη Γη. Ο μόνος τρόπος να επηρεαστεί το «κίνημα των αρνητών» είναι έμμεσα, μέσω των συνεπειών που μπορούν να υπάρξουν (π.χ. να μην μπορεί κάποιος να ταξιδέψει στο εξωτερικό αν δεν έχει εμβολιαστεί). «Κρίσιμη μάζα» θεωρείται εκείνο το ποσοστό των επιφυλακτικών, οι οποίοι χωρίς να είναι ψεκασμένοι έχουν εύλογες απορίες. Οπως αν πρέπει να περιμένουν λίγο ή ποιο απ’ όλα τα εμβόλια πρέπει να επιλέξουν ή αν πρέπει να κάνουν μόνο την πρώτη δόση κ.λπ. Αυτή η «κρίσιμη μάζα» μαζί με την ισχυρή πλειοψηφία που φαίνεται πως ήδη υπάρχει μπορούν να δημιουργήσουν μια πολύ αποτελεσματική ασπίδα, τόσο για τη δημόσια Υγεία όσο και για τη διεθνή εικόνα της χώρας.
Σκάκι για τρεις
Η ΣΗΜΑΣΙΑ που αποδίδει η κυβέρνηση σε αυτή την καμπάνια φαίνεται και από το γεγονός ότι ήδη «δουλεύεται» σε βάθος και ο στόχος είναι να βγει στον αέρα περί τα τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου.
FAKE ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ
«ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ» και καταφανώς fake είναι η αισιοδοξία που εκπέμπεται από την Κουμουνδούρου μετά το τελευταίο κύμα των δημοσκοπήσεων (MRB, Metron, Pulse). Oι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα «απέκοψαν» σκοπίμως τη «φέτα» των μετρήσεων που δείχνει την αναπόφευκτη -αλλά όχι μεγάλη- φθορά της κυβέρνησης. Και απέκρυψαν εντελώς το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση στο peak της πανδημίας έχει κάποιες απώλειες, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας, όχι μόνο δεν κερδίζουν απολύτως τίποτα, αλλά εμφανίζουν έστω και μικρή φθορά.
ΕΤΣΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ ο ΣΥΡΙΖΑ διαρρέει «ικανοποίηση», αλλά προς τα μέσα η πραγματική συζήτηση που γίνεται δεν είναι καθόλου ευχάριστη τόσο για τον Αλ. Τσίπρα όσο και τον κύκλο των συνεργατών του. Πληροφορίες λένε ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση περνά στην αντεπίθεση, τονίζοντας π.χ. «είναι δυνατόν να πανηγυρίζουμε, επειδή μέσα στην πανδημία, αντί να χάνουμε με 20 μονάδες, χάνουμε με… 17;» Ή επισημαίνοντας ότι, αν «τώρα δεν μπορούμε να ανακάμψουμε, τι θα γίνει από τον Μάρτιο και μετά, όταν υποχωρήσει η πανδημία και αρχίσει να παίρνει τα πάνω της η οικονομία;».
ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι τα βέλη αυτής της κριτικής, η οποία δείχνει να δικαιώνεται και από την πραγματικότητα, δεν είναι ούτε μίας χρήσεως ούτε αφήνουν εκτός στόχου τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος συνεχίζει να ηττάται κατά κράτος από τον «κανένα» στην καταλληλότητα…
«ΕΦΥΓΕ» Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΪΚΟΣ
Ο Ελεύθερος Τύπος αποχαιρετά έναν δικό του άνθρωπο, ο οποίος έγραψε τη δική του ιστορία στην ελληνική δημοσιογραφία. Ο σπουδαίος Βασίλης Πάικος δεν είναι πια μαζί μας, νικημένος από βαριά πνευμονία, στα 78 του χρόνια. Διετέλεσε αρθρογράφος του Ελεύθερου Τύπου, υπήρξε από τους πρωτεργάτες του ραδιοφώνου «Αθήνα 9,84» και υπήρξε για χρόνια συνεργάτης και σύμβουλος έκδοσης της «Αυγής».
Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr