Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Αρχικά οι δόσεις που θα έρθουν στην Ελλάδα θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και των ευπαθών ομάδων. Ωστόσο, η διαδικασία θα απαιτήσει 4-6 μήνες έως ότου εμβολιασθεί ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού ώστε να υπάρξει ανοσία στη χώρα και σταδιακά να απομακρυνθεί ο εφιάλτης που μας ταλαιπωρεί από τις αρχές του ’20.
Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο εξάμηνο, όπου πρώτο μέλημα είναι να αναχαιτισθεί η έξαρση του δεύτερου κύματος, που έχει χτυπήσει σκληρά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη.
Η διατήρηση των αυστηρών μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων και του «απαγορευτικού» στην αγορά είναι δύσκολη απόφαση αλλά αναγκαία προκειμένου να μην υπάρξει και τρίτη καραντίνα.
Το άνοιγμα της οικονομίας πρέπει να γίνει με νέους όρους σε σχέση με το καλοκαίρι, που θα σχετίζονται με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας ή τα μαζικά τεστ κορονοϊού. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλη υποτροπή της πανδημίας, ούτε οι επιχειρήσεις μπορούν να δουλεύουν ως «ακορντεόν», ανοιγοκλείνοντας ανάλογα με τη διακύμανση των κρουσμάτων.
Προτιμότερο είναι για τη χώρα να επωμισθεί τώρα το βάρος ενός δίμηνου lockdown προκειμένου να «καθαρίσουμε» όσο το δυνατόν από τον ιό, παρά να ανοίξει η οικονομία πρόωρα, κάτι που θα έχει ως συνέπεια το κόστος να είναι υψηλότερο, καθώς θα υποχρεωθούμε σε ένα τρίτο απαγορευτικό, που θα ισοπέδωνε την αγορά και τα νοικοκυριά.
Στο πλαίσιο αυτό, εν όψει της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων, δεν χρειάζονται βιασύνες στην επανεκκίνηση της οικονομίας, όταν μάλιστα η κατάσταση στο ΕΣΥ παραμένει από εύθραυστη έως οριακή και οι μαζικές συναθροίσεις εν μέσω χειμώνα θα λειτουργήσουν ως υγειονομικές βόμβες.
Το φως στο τούνελ είναι ορατό, μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις για το εμβόλιο, ωστόσο καλό είναι να προετοιμαζόμαστε για μία δύσκολη περίοδο μέχρι την επόμενη άνοιξη, παρά να καλλιεργούνται ελπίδες για γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα.
Ο ιός δυστυχώς κυκλοφορεί σε όλη τη χώρα και η αντιμετώπισή του απαιτεί δραστικά μέτρα, που έχουν σχέση με τον περιορισμό των μετακινήσεων. Αυτό δεν ισχύει μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. Η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, σε χθεσινό της διάγγελμα προειδοποίησε τους πολίτες της χώρας της ότι ο κορονοϊός θα κυριαρχεί στη ζωή μας για μεγάλο χρονικό διάστημα και ο χειμώνας θα είναι απαιτητικός για όλους. Το μήνυμα αυτό δυστυχώς δεν μπορεί να είναι διαφορετικό και στη χώρα μας.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΘΕΙ ΜΕ ΗΠΑ ΚΑΙ Ε.Ε.
Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Κύπρο είναι μέρος του σχεδιασμού της Αγκυρας εν όψει της επικείμενης επαναδιαπραγμάτευσης με ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση.
Με την ήττα Τραμπ ο Ερντογάν έχασε έναν ισχυρό σύμμαχο, μέχρι τώρα γνώριζε ότι μπορούσε να παρακάμψει ακόμη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέσω των προσωπικών σχέσεων που διατηρούσε με τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο, και οι οποίες εξελίχθηκαν σε οικογενειακές μέσω της κοινών επιχειρηματικών δράσεων των γαμπρών τους.
Στο διάστημα που απομένει μέχρι την ανάληψη της διοίκησης από τον Τζο Μπάιντεν ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση του είτε «πετώντας» από την κυβέρνηση τον γαμπρό του Αλμπαϊράκ, που ελέγχεται για συμμετοχή σε σκάνδαλο τράπεζας που φέρεται ότι ξέπλενε χρήμα από το Ιράν, είτε ανεβάζοντας την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό χθες προχώρησε σε προκλητική επίσκεψη στην Αμμόχωστο, μαζί με τον εκλεκτό του Τατάρ, που κέρδισε τις εκλογές στο ψευδοκράτος, ενώ το «Ορούτς Ρέις» συνέχισε τις παράνομες ρότες λίγα μίλια ανοιχτά της Ρόδου. Στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έχει ζητήσει την αναστολή της τελωνειακής σύνδεσης με την Ε.Ε. Ο Ερντογάν βλέπει την οικονομία της χώρας του να καταρρέει, επιθυμεί μία νέα σχέση με τις ΗΠΑ του Μπάιντεν και θέλει να παρακάμψει τον Μακρόν με απευθείας συνομιλίες με τη Μέρκελ. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από την ελληνική πλευρά το επόμενο δίμηνο, η Αγκυρα θα χρησιμοποιήσει το χαρτί των προκλήσεων για να ξαναμπεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση