Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
ΣΧΕΔΟΝ ταυτόχρονα ο Τ. Ερντογάν πρόλαβε κι έδιωξε τον κεντρικό τραπεζίτη της Τουρκίας, απομάκρυνε από το υπ. Οικονομικών το γαμπρό του, που εμπλέκεται -εκ μέρους του- σε σκοτεινές δουλειές με το γαμπρό του Τραμπ και παρακολουθούσε αδύναμος την εντυπωσιακή κατρακύλα της τουρκικής λίρας. Η Ντ. Μπακογιάννη είπε χθες ότι «η εκλογή του Τζο Μπάιντεν έχει παγώσει την Τουρκία». Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, πέραν της φιλελληνικής στάσης του, είναι βαθύς γνώστης των προβλημάτων στο Αιγαίο. Και θεωρείται βέβαιο ότι δεν πρόκειται να κάνει τα στραβά μάτια στον πειρατή Ερντογάν, όπως έκανε ο προκάτοχός του. Αλήθεια είναι επίσης ότι η Τουρκία του Τ. Ερντογάν -γιατί υπάρχει και η άλλη Τουρκία, η οποία διά του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου (επικεφαλής του CHP) μιλάει για «κρατική κρίση»- έχει πολλούς λόγους να έχει «παγώσει». Χθες έγινε γνωστό, μέσω του υπ. Εξωτερικών της Γαλλίας, ότι η Γαλλία πρόκειται να προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τη διακοπή της τελωνειακής ένωσης μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Αυτό από μόνο του -εφόσον γίνει δεκτό, γιατί απαιτείται ομοφωνία- συνιστά ασήκωτο πλήγμα για την καταρρέουσα τουρκική οικονομία. Οταν την ίδια στιγμή εκκρεμούν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου οι ευρωπαϊκές κυρώσεις για την πειρατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ δεν σημαίνουν ασφαλώς ότι «η Τουρκία τέλειωσε» ή ότι ήρθε το «ιππικό του Μπάιντεν» στην Ελλάδα. Κάθε άλλο. Η Τουρκία παραμένει σημαντικός παίκτης. Αλλά πλέον είναι ένας τραυματισμένος παίκτης, ο οποίος μάλιστα έχει πάρει πολλές κίτρινες κάρτες.
ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ έως τις 20 Ιανουαρίου, όταν και θα αναλάβει επίσημα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, παραμένει ένα εξαιρετικά κρίσιμο και επικίνδυνο διάστημα. Ο Τ. Ερντογάν ή θα παίξει τα ρέστα του στο παιχνίδι του θερμού επεισοδίου, εκμεταλλευόμενος τη μεταβατική περίοδο, ή θα συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να εγκαταλείψει την πειρατεία και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Μια πρώτη αρκετά σαφής ένδειξη θα υπάρξει ανάλογα με τη συνέχεια που θα έχει το τηλεφώνημα του Ντ. Τσαβούσογλου στον Ν. Δένδια. Αν έχει συνέχεια και οριστούν ημερομηνίες, τότε η προοπτική του διαλόγου θα κερδίσει πόντους. Αν μείνει χωρίς συνέχεια, τότε η κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο διεκδικεί να γίνει το κυρίαρχο σενάριο.
ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση όμως, ό,τι και να γίνει, ο Τ. Ερντογάν δεν είναι πια ο ίδιος με τον «καουμπόι» που ήξερε ότι έχει μαζί του τον αλλοπρόσαλλο «σερίφη».
ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΗΣ
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Η αμηχανία, αλλά δυστυχώς και η πολιτική μοχθηρότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πάρα πολύ έντονες, ειδικά το τελευταίο διάστημα, και, δυστυχώς πάλι, επιδεινώνονται διαρκώς. Κι αυτό, δυστυχώς πάλι, συμβαίνει στη διάρκεια του δεύτερου και πιο δύσκολου lockdown που αντιμετωπίζει η χώρα. Χθες το πρωί έπεσε η πλατφόρμα Webex της Cisco, μέσω της οποίας γίνεται η τηλεκπαίδευση στην Ελλάδα.
Σοκαριστικό το γεγονός και πολύ δυσάρεστο. Αλλά πριν καλά καλά μάθουμε τι είχε συμβεί, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανέβει στα κεραμίδια. Κατήγγειλε την απροετοίμαστη κυβέρνηση, κατήγγειλε θεούς και δαίμονες και βεβαίως ζήτησε και την παραίτηση της Ν. Κεραμέως. Χωρίς δεύτερη σκέψη, χωρίς στοιχειώδη έρευνα για το τι ακριβώς είχε συμβεί και γιατί. Λες και χάρηκε που συνέβη αυτό που συνέβη και «απέδειξε» την ανικανότητα και την αναλγησία της κυβέρνησης… Ουκ ολίγα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -πέραν της επίσημης ανακοίνωσης του κόμματος- πρόλαβαν να κρεμαστούν οικειοθελώς στα μανταλάκια της πολιτικής γελοιοποίησης.
Κι ενώ έγινε γνωστό ότι το πρόβλημα οφειλόταν σε τεχνικό σφάλμα ενός data center της εταιρίας στο Λονδίνο, με συνέπεια να υπάρχει θέμα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ήρθε ο Α. Τσίπρας αυτοπροσώπως να συνυπογράψει την αθλιότητα των fake news. Λέγοντας μάλιστα ότι «η κυβέρνηση των “αρίστων’’ και του “επιτελικού κράτους’’ συνεχίζει να αυτογελοιοποιείται». Λίγες ώρες αργότερα η Cisco ουσιαστικά ανέλαβε την ευθύνη για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Με θύμα και την τηλεκπαίδευση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά δεν βρήκαν ούτε μια κουβέντα να πουν. Οχι συγγνώμη, αλλά κάτι. Εστω για τα προσχήματα… Η απόλυτη αυτογελοιοποίηση. Η απόλυτη αισχρή προσπάθεια πολιτικής κερδοσκοπίας με την εκπαίδευση των μαθητών. Ο απόλυτος εμπαιγμός των γονιών που πασχίζουν και μοχθούν μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Πόσο πιο κάτω;
Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr