Γράφει η Νικόλ Ιωαννίδη*
Στόχος της εταιρίας είναι να συνεχίσει να επενδύει σε σύγχρονες υπηρεσίες και προϊόντα, προσφέροντας στις επιχειρήσεις και στους πολίτες τις καλύτερες τεχνολογίες για ανάπτυξη και καινοτομία. Παράλληλη επιδίωξή της είναι να αξιοποιεί την τεχνολογία και τις δυνατότητες του συνεχώς εξελισσόμενου δικτύου της για την κάλυψη ουσιαστικών αναγκών της κοινωνίας.
Η Νικόλ Ιωαννίδη, διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων στη Vodafone Ελλάδας, μας μιλάει για τα προγράμματα που εφαρμόζει η εταιρία και για τον τρόπο που αξιοποιεί την τεχνολογία της για την κάλυψη άμεσων αναγκών της κοινωνίας και τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων: «Η Vodafone συνδυάζει τη συνεισφορά με την τεχνολογία της προκειμένου να κάνει τη διαφορά στην κοινωνία. Μέσα από πολυετή προγράμματα που αξιοποιούν την τεχνολογία της στηρίζει τομείς όπως της Υγείας και της ανάπτυξης δεξιοτήτων στους νέους».
«Σε αυτή την κατεύθυνση η Vodafone στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες, έτσι ώστε να παρέχει σε ανθρώπους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας πρωτοποριακές και καινοτόμους υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινότητά τους βελτιώνοντας σημαντικά τη ζωή τους. Συγκεκριμένα, μέσα από το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής η Vodafone δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 500.000 κατοίκους να έχουν πρόσβαση σε προληπτική Ιατρική και σε έγκαιρη διάγνωση ασθενειών, αξιοποιώντας την τεχνολογία και το δίκτυό της».
Πρόσφατα, η εταιρία προχώρησε σε στατιστική αξιολόγηση του Προγράμματος Τηλεϊατρικής προκειμένου να καταγράψει τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή του σε 100 απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Την αξιολόγηση ανέλαβε το Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε συνεργασία με ερευνητές του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, οι εξεταζόμενοι στη συντριπτική τους πλειονότητα θεωρούν ότι το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και θεωρούν ότι πρέπει να λειτουργεί σε μόνιμη βάση στην περιοχή τους. Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής συγχρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Vodafone.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Επιπλέον, στον τομέα της ανάπτυξης δεξιοτήτων στους νέους, η Vodafone έχει δημιουργήσει και στηρίζει τη λειτουργία των Εργαστηρίων Εκφρασης και Δημιουργικής Απασχόλησης στα Παιδικά Χωριά SOS σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στόχος είναι η εκπαίδευση και η ολοκληρωμένη ανάπτυξη των παιδιών, καθώς και η ομαλή ενσωμάτωσή τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, μέσω της συμμετοχής στα Εργαστήρια και παιδιών από την ευρύτερη περιοχή των Χωριών. Σήμερα, στα Παιδικά Χωριά SOS Βάρης και Πλαγιαρίου λειτουργούν εργαστήρια ηλεκτρονικών υπολογιστών, μουσικής τεχνολογίας, εικαστικών, θεάτρου, καθώς και εργαστήριο νέων τεχνολογιών.
«Φέτος, έπειτα από 12 χρόνια λειτουργίας των Εργαστηρίων αποφασίσαμε τον εκσυγχρονισμό τους και την αξιοποίηση τεχνολογικών μέσων, έτσι ώστε τα παιδιά που συμμετέχουν να καλλιεργούν, παράλληλα με τη δημιουργική τους έκφραση, επιπλέον δεξιότητες που αφορούν στην τεχνολογία. Ενισχύουμε τα Εργαστήρια με μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, multimedia, web design, με στόχο να δώσουμε στα παιδιά των Παιδικών Χωριών SOS ακόμα περισσότερα εφόδια για την κατάρτισή τους, τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό και φυσικά τη μελλοντική τους επαγγελματική αποκατάσταση», σημειώνει η κ. Νικόλ Ιωαννίδη.
Σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS, η Vodafone έχει σχεδιάσει ακόμα ένα πρόγραμμα που αφορά στην εκπαίδευση προσφύγων που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας στην Ελλάδα ηλικίας από 4 έως 14 ετών. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, οι μαθητές με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού προσωπικού των Παιδικών Χωριών SOS θα εκπαιδευτούν με τη χρήση της τεχνολογίας στην εκμάθηση γλωσσών με στόχο την ομαλή ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία ή στις κοινωνίες των χωρών που τελικά θα εγκατασταθούν.
«Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα, που αξιοποιεί την τεχνολογική λύση “Instant Classroom” που ανέπτυξε το Ιδρυμα Vodafone για να καλύψει ανάγκες παρόμοιες με αυτές που έχουν προκύψει τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα. Η υλοποίησή του θα ξεκινήσει άμεσα ώστε να εκπαιδευτούν παιδιά που φιλοξενούνται στη χώρα μας. Τα “Instant Classrooms” περιλαμβάνουν τεχνολογικό εξοπλισμό, όπως φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και προτζέκτορες που είναι στη διάθεση των εκπαιδευτικών των Παιδικών Χωριών SOS, αλλά και tablets με προεγκατεστημένες εφαρμογές και εκπαιδευτικό υλικό για τα παιδιά που διαμένουν στις δομές που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα», εξηγεί η κ. Ιωαννίδη.
Η Vodafone εφαρμόζει με συνέπεια και συνέχεια στο χρόνο, ολοκληρωμένα προγράμματα, που αξιοποιούν την τεχνολογία, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης κοινωνίας, σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Ετσι, η εταιρία παράγει όχι μόνο οικονομική αλλά και διαρκή κοινωνική αξία στην Ελλάδα, καθώς ανταποκρίνεται με ουσιαστικό τρόπο στις σύγχρονες προκλήσεις, παραμένοντας προσηλωμένη στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.
*Η Νικόλ Ιωαννίδη είναι Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων στη Vodafone Eλλάδος
Από το ένθετο Οικονομία του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής