Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η μάχη όμως είναι διαρκής, οι εστίες του ανορθολογισμού διατηρούνται ενεργές ενώ δυστυχώς στη μυλόπετρα της κομματικής αντιπαράθεσης πιέζονται και μέλη της επιστημονικής κοινότητας.
Την ώρα που οι νεκροί από τον κορονοϊό είναι περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια, όλη η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη του υγειονομικού κυκλώνα και στην Ελλάδα καταγράφεται αριθμός-ρεκόρ στα κρούσματα, εμφανίζονται οι γνωστοί «τσαρλατάνοι» του Διαδικτύου και διασπείρουν τις επικίνδυνες θεωρίες τους για τη δημόσια υγεία.
Ενας τραγουδιστής αναζήτησε τα λίγα λεπτά δημοσιότητας αναπτύσσοντας μέσω των κοινωνικών δικτύων απίστευτες θεωρίες για τον κορονοϊό, υποβαθμίζοντας τους κινδύνους για το ευρύ κοινό, λες και είναι ο πλέον εξειδικευμένος ιατρός. Το παράδοξο είναι ότι η ανευθυνότητά του επιβραβεύεται από χιλιάδες αρνητές της μάσκας και της πραγματικότητας, που τον επευφημούν στο Διαδίκτυο.
Το φαινόμενο της «μπαρουφολογίας» δεν είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό, το συναντήσαμε πολλές φορές στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όταν επιτήδειοι απατεώνες υπόσχονταν μαγικές λύσεις για κάθε πρόβλημα. Θυμόμαστε τα «ομόλογα της Ανατολής», τους φυγόδικους με την «περιουσία» των 2 τρισεκατομμυρίων που δήθεν δεν ενεργοποιεί η Ελλάδα, αλλά και τις πιο «συμβατικές», αλλά το ίδιο εκτός πραγματικότητας, θεωρίες για άμεση διαγραφή όλου του χρέους ακόμη και με μονομερείς ενέργειες.
Ωστόσο όταν το διακύβευμα είναι η δημόσια υγεία δεν επιτρέπεται κανένα παιχνίδι, ούτε από όσους άσχετους παριστάνουν τους γιατρούς ούτε και από κομματικά επιτελεία που θέλουν να βάλουν στο στόχαστρο κορυφαίους επιστήμονες όπως τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα.
Η υγειονομική επιτροπή έχει καθοδηγήσει με άριστο τρόπο τη χώρα και αυτό φαίνεται από την καλύτερη θέση της Ελλάδας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη τόσο σε αριθμό θυμάτων όσο και κρουσμάτων. Στην ώρα της μάχης δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες όπως είδαμε από ορισμένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Οι επιστήμονες πρέπει να επιτελέσουν το έργο τους, χωρίς να σκέφτονται ότι κάθε λέξη τους θα γίνεται αντικείμενο κομματικής κριτικής. Το κεκτημένο των προηγούμενων μηνών δεν πρέπει να το χάσουμε γιατί η ζημιά θα είναι μεγάλη για την κοινωνία και όχι μόνο για την τρέχουσα δύσκολη συγκυρία της πανδημίας.
Μεγαλώνουν οι δυσκολίες στην οικονομία
Η αναζωπύρωση της πανδημίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά συνολικά στην Ευρώπη θα έχει δραματικές συνέπειες και στην οικονομία.
Ο προϋπολογισμός του 2020 αναθεωρείται και πλέον όλοι εκτιμούν ότι η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις του Σεπτεμβρίου. Παράλληλα δεν είναι βέβαιο ότι το 2021 θα πετύχουμε ισχυρή ανάκαμψη και σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις συνδέονται με το πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο στο ευρύ κοινό.
Το οικονομικό επιτελείο έχει κρατήσει «πολεμοφόδια» για τους επόμενους μήνες, ευτυχώς δεν υιοθετήθηκαν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ να δοθούν όλα τα λεφτά την άνοιξη, στο πλαίσιο ενός «εμπροσθοβαρούς προγράμματος».
Τα προβλήματα όμως είναι μπροστά και το μερικό lockdown που αναμένεται θα έχει σοβαρές παρενέργειες στην αγορά, ιδίως στον κλάδο της εστίασης. Απαιτείται η λήψη πρωτοβουλιών από την Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση τους επόμενους μήνες και να ενεργοποιηθούν τα προγράμματα που ήδη έχουν ανακοινωθεί.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr