Γράφει ο Γιώργος Σταθάκης*
Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας από το καλοκαίρι κινείται με τον ταχύτερο ρυθμό από το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης, ήτοι 1,8% σε 12μηνη βάση. Στα επόμενα τρίμηνα διαγράφεται επιτάχυνση της ανάπτυξης, πάνω από το 2,5%, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών και της Κομισιόν. Ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων υπερβαίνει το 12,5% και των εξαγωγών το 10%. Η απασχόληση ανακάμπτει, με το ποσοστό ανεργίας να έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο μετά το χειμώνα του 2012, έχοντας μειωθεί σχεδόν κατά 5 μονάδες μέσα σε τρία χρόνια.
Η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας αναμένεται να ενδυναμωθεί από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ και αναπτυξιακός νόμος), τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας του τραπεζικού τομέα και τη στήριξη διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών.
Αναμφίβολα, κρίσιμο ρόλο στην περαιτέρω αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία θα διαδραματίσει η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Με αυτή θα ανοίξει ο δρόμος για να συμπεριλάβει η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Το 2017 προβλέπεται να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές ομολόγων και να αρθούν πλήρως οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων, με τα φορολογικά έσοδα να επιτρέπουν την επέκταση των πολιτικών στήριξης των ασθενέστερων τάξεων.
Σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιό μου, την ενέργεια, εκτιμώ ότι θα αποτελέσει έναν από τους πόλους επενδύσεων στα επόμενα χρόνια. Αυτό ξεκίνησε ήδη να γίνεται, με την είσοδο της κινεζικής State Grid, που απέκτησε το 24% του ΑΔΜΗΕ. Η εν λόγω επένδυση είναι η πρώτη που πραγματοποιείται, στο πλαίσιο των προωθούμενων αλλαγών στην ηλεκτρική αγορά, με βάση τις επιταγές της Ενεργειακής Ενωσης για το 2020. Εξάλλου, η γεωγραφική θέση της Ελλάδας υπογραμμίζει τη σημασία της για την προώθηση και ολοκλήρωση αξόνων αγωγών, που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια από την Ανατολή ως τη Δύση.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθούμε αλλαγές με βάση τρία ορόσημα:
1. Τη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα για τη σταδιακή αλλαγή του ενεργειακού μίγματος και τη μεγαλύτερη προώθηση των ΑΠΕ.
2. Την Ενεργειακή Ενωση, που έχει συνακόλουθο την αναδιάρθρωση της ενεργειακής αγοράς, πάντα στο πλαίσιο της αξιοποίησης και όχι της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.
3. Την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, με τα δίκτυα να κατέχουν πρωτεύοντα ρόλο στις τεχνολογικές εξελίξεις του ενεργειακού κλάδου.
Στην προσέλκυση νέων επενδύσεων κομβικό ρόλο διαδραματίζει η διευθέτηση και οριοθέτηση του χώρου. Σε αυτόν τον άξονα, οικοδομούμε την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για το χωρικό σχεδιασμό, για μια περιβαλλοντικά και χωρικά βιώσιμη επιχειρηματικότητα και, ταυτόχρονα, την εγκαθίδρυση ενός συστήματος, που θα εγγυάται την ασφάλεια δικαίου στα επενδυτικά σχέδια, υπό τη σκέπη των περιβαλλοντικών στόχων του ευρωπαϊκού και διεθνούς πλαισίου.
*Ο Γιώργος Σταθάκης είναι Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Από το ένθετο Οικονομία του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής