Γράφει ο Γιάννης Καλλιάνος*
Είναι καιρός να αντικρίσουμε την πραγματικότητα ως έχει γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να την αλλάξουμε. Η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κακοποίησης ζώων, παρά τις όποιες βελτιώσεις στη νομοθεσία τα προηγούμενα χρόνια. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, όμως αυτό αποδείχθηκε ότι δεν αρκεί.
Δεν μπορούμε ως κοινωνία να επιτρέψουμε σε βασανιστές ζώων να τιμωρούνται με ποινές χάδια. Τέτοιες αποκρουστικές πράξεις όταν δεν αντιμετωπίζονται με τη βαρύτητα που πρέπει, «λεκιάζουν» τον πολιτισμό μας.
Η Ελλάδα πρέπει συνολικά να αποκτήσει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο το οποίο δεν θα έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τα πιο προχωρημένα νομικά πλαίσια τα οποία έχουν σήμερα ευρωπαϊκές σύγχρονες χώρες.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Η κακοποίηση ζώων μέχρι σήμερα θεωρείται πλημμέλημα και όχι κακούργημα. Δηλαδή η κακοποίηση ζώου με τη διατάραξη κοινής ησυχίας είναι ένα και το αυτό, ενώ αποδεδειγμένα πλέον γνωρίζουμε ότι άνθρωποι που κακοποιούν ζώα είναι επικίνδυνοι όχι μόνο για τα ζώα, αλλά και για τα παιδιά τους και για την ίδια την κοινωνία.
Λέω όμως μέχρι σήμερα, διότι ευτυχώς η κατάσταση αυτή σύντομα θα αλλάξει. Υστερα και από ερώτηση που κατέθεσα στις 9 Οκτωβρίου στα αρμόδια υπουργεία, ζητώντας τη μετατροπή του αδικήματος βασανισμού ζώων σε κακούργημα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες στην αυστηροποίηση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου, αναβαθμίζοντας τέτοιες πράξεις σε κακουργηματικές.
Η εξέλιξη αυτή με κάνει διπλά χαρούμενο και περήφανο. Πρώτον, διότι αποδεικνύει ότι η ενασχόληση με την πολιτική μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και, δεύτερον, διότι αποτυπώνει τη βούληση της κυβέρνησης να εξαλείψει τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα, τα οποία μας προσβάλλουν ως κοινωνία συνολικά αλλά και την έμπρακτη ευαισθησία της σε ένα θέμα το οποίο για χρόνια δυστυχώς επιλέγαμε να το κρατάμε στην αφάνεια.
Κακοποίηση ζώων; Ως εδώ! Αλλωστε «ο πολιτισμός ενός έθνους φαίνεται από τον τρόπο που μεταχειρίζεται τα ζώα», όπως είχε πει ο Μαχάτμα Γκάντι.
* Ο Γιάννης Καλλιάνος είναι Βουλευτής Ν.Δ. Νοτίου Τομέα Αθηνών
Από την έντυπη έκδοση