Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Σε πολιτικό επίπεδο, δεν προκαλεί έκπληξη η θρασύτητα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τα θέματα της οικονομίας, και ιδίως των τραπεζών. Η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας κατά του Χρήστου Σταϊκούρα αποτυπώνει την απόγνωση της Κουμουνδούρου για τα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος και του προέδρου του. Συνιστά, δε, ένα μεγάλο δώρο για την κυβέρνηση ώστε να αναδείξει τα εγκληματικά λάθη της περιόδου Τσίπρα, ακόμη και με τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για το 2015, και ταυτόχρονα να παρουσιάσει την πολιτική της για την επόμενη ημέρα.
Ο κ. Τσίπρας έχει προσωπικά τεράστιες ευθύνες για το ξεπούλημα του πιστωτικού συστήματος στα funds με την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση που έγινε τον Νοέμβριο του 2015, ως αποτέλεσμα της «περήφανης διαπραγμάτευσης» και των capital controls.
Τότε έγινε το μεγάλο έγκλημα κατά του Δημοσίου και της οικονομίας. Οι αυξήσεις κεφαλαίου υλοποιήθηκαν κατά παραγγελία των funds σε τιμές εξευτελιστικές, ενώ αποκλείστηκαν από τη διαδικασία το Δημόσιο (που έχασε τα μερίδιά του στις τράπεζες) και οι μικρομέτοχοι.
Εκτοτε το πιστωτικό σύστημα άλλαξε χέρια και κατεύθυνση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι το 2015 υποσχόταν «σεισάχθεια» και δεσμευόταν ότι «κανένα σπίτι δεν θα πάει στα χέρια τραπεζίτη», ξεκίνησε τους πλειστηριασμούς και ακολούθησε μια φορολογική πολιτική που είχε ως συνέπεια να αυξάνονται οι οφειλές των πολιτών προς την εφορία και τα Ταμεία με ρυθμό 1 δισεκατομμυρίου μηνιαίως.
Κι όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί στα μέτρα των τραπεζών, όταν ο ίδιος παρέδωσε το πιστωτικό σύστημα σε ξένους επενδυτικούς ομίλους. Το ιδιωτικό χρέος επί Τσίπρα αυξήθηκε κατά 55 δισεκατομμύρια ευρώ, φθάνοντας στα σημερινά επίπεδα των 234 δισεκατομμυρίων.
Την περίοδο 2015-2019 έγιναν αρκετοί πλειστηριασμοί – ακόμη θυμόμαστε τις συγκεντρώσεις έξω από τα συμβολαιογραφεία των πρώην πλέον συντρόφων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που ακόμη έχει δικαστικά μπλεξίματα για τη συμμετοχή του σε εκείνες τις κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να κλοτσήσει το «τενεκεδάκι» των κόκκινων δανείων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, όταν έληγε με δική της νομοθετική πρωτοβουλία η περίοδος προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Ελάχιστες ρυθμίσεις δανείων έγιναν εφικτές και το πρόβλημα ήταν διπλό. Οι δανειολήπτες ζούσαν σε καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας, με την οφειλή τους διαρκώς να μεγαλώνει, ενώ το πιστωτικό σύστημα, που επιβαρυνόταν από νέες επισφάλειες, πωλούσε τα δάνεια σε funds, τα οποία ξεκίνησαν το «κυνήγι» της εξόφλησης. Παράλληλα, μια υπολογίσιμη ομάδα στρατηγικών κακοπληρωτών έσπευσε να αξιοποιήσει τις παλαιότερες διατάξεις εις βάρος των συνεπών δανειοληπτών, αλλά και όσων είχαν πραγματικά ανάγκη προστασίας.
Η σημερινή κυβέρνηση, πριν καν φέρει τον Πτωχευτικό στη Βουλή, είχε διευρύνει τα κριτήρια για την απευθείας ρύθμιση χρεών μεταξύ τραπεζών και οφειλετών – υπολογίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο πάνω από 270.000 δάνεια διευθετήθηκαν, πολλά από τα οποία ήταν στεγαστικά πρώτης κατοικίας. Επιπλέον, με το πρόγραμμα «Γέφυρα», που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, επιδοτήθηκαν πάνω από 140.000 δανειολήπτες που βρέθηκαν σε άσχημη οικονομική κατάσταση λόγω του κορονοϊού, ακόμη και συνεπείς στις πληρωμές μέχρι την περίοδο της καραντίνας.
Ο νέος Πτωχευτικός δεν είναι πανάκεια, αλλά δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες είτε να ρυθμίσουν τα χρέη τους είτε να αποκτήσουν μια δεύτερη ευκαιρία μέσω της απαλλαγής των οφειλών τους εντός περιόδου 1-3 ετών και τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων ώστε να μη μεταβιβάζεται το βάρος στα παιδιά τους.
Ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά επιδοτείται το δάνειο πρώτης κατοικίας για 5 έτη, ενώ, εάν κάποιοι φτάσουν στο στάδιο του πλειστηριασμού, δημιουργείται ένας νέος φορέας που θα αποκτήσει την κατοικία, αλλά θα επιτρέπει την παραμονή των δανειοληπτών με ενοίκιο το οποίο θα επιδοτείται από το κράτος και δυνατότητα επαναγοράς εντός 12 ετών.
Το βασικό για τους οφειλέτες είναι να βελτιωθεί η κατάσταση στην οικονομία και να αυξηθούν τα εισοδήματα, ώστε να είναι εφικτή η πληρωμή των δόσεων. Τις επόμενες ημέρες πρέπει να ακουστούν τα πάντα για την οικονομία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει την ευκαιρία να αναδείξει τα εγκληματικά λάθη της περιόδου Τσίπρα, ακόμη και με τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για το 2015, και ταυτόχρονα να παρουσιάσει την πολιτική της για την επόμενη ημέρα.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr