Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Σταχυολογώντας, όμως, τις οργισμένες αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς, που έφτασαν χθες στο αποκορύφωμά τους με την προκλητική απόφαση του Ερντογάν να ανοίξει την παραλία της Αμμοχώστου, βλέπουμε ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική από τις εκτιμήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά τις μεγάλες εσωτερικές αντιθέσεις και τα θηριώδη οικονομικά συμφέροντα που θρέφονται από τους καλούς πελάτες της αμυντικής βιομηχανίας όπως είναι η Τουρκία, δέχθηκε τις θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας για τις παράνομες δραστηριότητες της Αγκυρας στη Μεσόγειο.
Ο διάλογος θα γίνει μόνο για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, όπως είναι η πάγια ελληνική θέση και αυτό πλέον αποτελεί και ευρωπαϊκή εντολή, καθώς συμπεριελήφθη στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
Επίσης, ο Ερντογάν καλείται να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία και να διακόψει κάθε μονομερή ενέργεια σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων των χωρών-μελών της Ε.Ε.
Η νευρικότητα της Αγκυρας μετά τις Βρυξέλλες είναι εμφανής στις δηλώσεις Ερντογάν και Τσαβούσογλου. Χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας παραπονέθηκε στη Μέρκελ ότι «η Ευρώπη υπέκυψε στους εκβιασμούς της Ελλάδας και της Κύπρου» διαμηνύοντας στην καγκελάριο ότι «οι αποφάσεις της Συνόδου δεν είναι επαρκείς για να ξεπεραστούν τα προβλήματα στις σχέσεις Ε.Ε. και Τουρκίας». Λίγη ώρα αργότερα αποφάσιζε να ανοίξει την παραλία της Αμμοχώστου τινάζοντας στον αέρα την επανέναρξη των συνομιλιών με τη Λευκωσία, ενώ ο Τσαβούσογλου γκρίνιαζε ότι η Ευρώπη παραμένει όμηρος της Ελλάδας.
Ακόμη και η συνάντηση του Ερντογάν με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και καλό του φίλο, Γενς Στόλτενμπεργκ, δεν πήγε καλά. Ο γ.γ. της Συμμαχίας προειδοποίησε την Αγκυρα ότι η αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 αποτελεί απειλή για τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ και τόνισε ότι οι ΗΠΑ απειλούν με εμπάργκο την Τουρκία.
Σκάκι για τρεις
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», στην ετήσια έκθεση της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας επιρρίπτονται ευθύνες στην Αγκυρα για τις παράνομες δράσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ουσιαστικά επιβεβαιώνεται η οπισθοδρόμηση της σε ό,τι αφορά τα βήματα που πρέπει να κάνει για ένταξη στην Ε.Ε.
Οι οργισμένες, όσο και αμήχανες αντιδράσεις του Ερντογάν, οφείλονται στο ότι είναι υποχρεωμένος να αφήσει τους λεονταρισμούς και να καθίσει στο τραπέζι με τους όρους της Αθήνας και της Λευκωσίας, ειδάλλως θα υποστεί συνέπειες, που θα εξειδικευθούν στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.
Για αυτό και ο Μητσοτάκης κάλεσε την άλλη πλευρά να προσέλθει το συντομότερο στις διερευνητικές συνομιλίες, έχουμε το Διεθνές Δίκαιο στο πλευρό μας και δεν φοβόμαστε το διάλογο.
Η ελληνική διπλωματία έχει χειριστεί με άψογο τρόπο την κρίση με την Τουρκία και η ηττοπάθεια, που πηγάζει μάλιστα από μικροκομματικές σκοπιμότητες, δεν δικαιολογείται όταν ο Ερντογάν δεν κρύβει τον εκνευρισμό για τη διεθνή του απομόνωση.
Η ΔΕΗ ΓΥΡΙΣΕ ΣΕΛΙΔΑ
Πέρυσι τέτοιο καιρό γκρινιάζαμε για τη μείωση του «μπόνους» που είχε αποφασίσει η διοίκηση της ΔΕΗ για τους συνεπείς πελάτες της, αλλά και για το γεγονός ότι η μείωση στον ΦΠΑ εξουδετερώθηκε με αντίστοιχες αυξήσεις στα τιμολόγια. Ηταν μία δύσκολη απόφαση από τον υπουργό Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και τον νέο μάνατζερ της Επιχείρησης Γιώργο Στάσση, που έβλεπαν ότι το χρηματοδοτικό κενό της ΔΕΗ έφτανε τα 900 εκατομμύρια και οι ζημίες ξεπερνούσαν τα 400 εκατομμύρια. Προχθές η διοίκηση της Επιχείρησης ανακοίνωσε ότι δεν θα χρεώσει πάγια σε όλους τους καταναλωτές για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου ενώ θα παρέχει επιπλέον έκπτωση 8% στους ευάλωτους πελάτες και έκπτωση 8% στα νοικοκυριά με κατανάλωση πάνω από 2.000 κιλοβατώρες. Στο διάστημα αυτό η ΔΕΗ κατάφερε να περάσει σε ισχυρή κερδοφορία, που μπορεί να φτάσει τα 900 εκατομμύρια στο τέλος του έτους και όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για το νέο logo της εταιρίας, η Επιχείρηση αποτελεί ένα μικρό success story για τη μεταρρύθμιση ενός δημόσιου οργανισμού. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε υιοθετήσει μία πολιτική που οδηγούσε τη ΔΕΗ στην οικονομική καταστροφή με στροφή σε λιγνιτοφόρες μονάδες, που είναι πλέον ασύμφορες λόγω των ακριβών τελών ρύπανσης. Η νέα διοίκηση ρίσκαρε, είχε και τη συγκυρία στο πλευρό της λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου και πέτυχε να ανατρέψει τη δυσμενή εικόνα που παρέλαβε το 2019. Η Ελλάδα χρειάζεται μία ισχυρή Επιχείρηση ενέργειας και η πραγματική οικονομία φθηνότερο ρεύμα.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr