Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Για ευνόητους λόγους, ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα προτιμούν να βασιστούν στα δικά τους εμβόλια καταπολέμησης του κορονοϊού, που ουδείς αμφιβάλλει ότι στο τέλος της ημέρας θα αποδειχθούν εξίσου ασφαλή και αποτελεσματικά. Με τέτοια θέματα άλλωστε δεν παίζεις ρισκάροντας τη φήμη σου, όπως απέδειξε η περίπτωση της AstraΖeneca.
Οι Ρώσοι, ωστόσο, έχουν κάθε δικαίωμα να απολαμβάνουν την επιτυχία τους και να προσπαθούν να την εκμεταλλευθούν πολιτικά. Πρώτος στόχος, όπως ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος του Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου της Ρωσίας, Κίριλ Ντμίτριεφ, ο εμβολιασμός ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής! Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στο γόητρο των ΗΠΑ, κυριολεκτικά ένα μίνι υγειονομικό Βιετνάμ.
Ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε με αυτοπεποίθηση ότι «δεν θέλουμε να σώσουμε μόνο τη Ρωσία, αλλά και τη Λατινική Αμερική και όλο τον κόσμο». Πετώντας το γεωπολιτικό του καρφί, ο Ντμίτριεφ πρόσθεσε πως οι χώρες αυτές είναι φίλες της Ρωσίας και ήταν εξαρχής «ανοιχτές σε έντιμη ανάλυση του εμβολίου μας».
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
«Στο θέμα της υγείας δεν χωρούν ιδεολογίες», υπερθεμάτισε ο πρόεδρος του Μεξικού, Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, που μαζί με τη Βραζιλία του Μπολσονάρου έχουν ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει από τη Βενεζουέλα και άλλα κράτη της περιοχής, όπως η Αργεντινή και το Περού, που πληρώνουν βαρύ φόρο στην πανδημία.
Σε ένα αριστοτεχνικό ματ κατά της Δύσης, η Μόσχα δεν περιορίζεται στο να πουλήσει εμβόλια στους Λατινοαμερικανούς, αλλά προσφέρθηκε να τους βάλει στο κόλπο της συμπαραγωγής, της συνεκμετάλλευσης και των κοινών κλινικών δοκιμών.
Από την έντυπη έκδοση